Ce este internetul lucrurilor?

Dacă în ultimii ani ați urmărit puțin știri despre tehnologie, ați auzit despre Internet of Things. IoT, ni s-a spus, ar trebui să revoluționeze modul în care interacționăm cu tehnologia și va schimba fundamental modul în care ne trăim viața.


Așa cum arată cifrele compilate de Statista, creșterea IoT a crescut în ultimii ani și va fi ridicată în următorii doi ani, atât întreprinderile cât și consumatorii adaptând tehnologia inteligentă la scară masivă..

Infographic: Internet of Things to Hit the Mainstream până în 2020 | Statista Veți găsi mai multe statistici la Statista

Sună destul de fain, nu? Dar toate acestea pun întrebarea despre ce este de fapt Internetul Lucrurilor, dincolo de marketing, rostit de CEO-uri și cuvântul de cuvânt al zilei pe blogurile tehnologice.

În acest articol, Cloudwards.net va arunca o privire cum funcționează Internetul Lucrurilor și dacă va schimba viața noastră așa cum ne spun mulți oameni. Vom face acest lucru folosind un limbaj care să fie clar pe tehnologie și vom include o poză aici și acolo pentru a vă ajuta, de asemenea. În caz, am realizat și un videoclip care parcurge unele dintre cele mai importante probleme asociate cu Internet of Things.

Pentru a începe corect, aruncăm mai întâi o privire la ceea ce este de fapt IoT.

Ce este internetul lucrurilor?

Pe scurt, „lucrurile” din Internet of Things sunt obiectele de zi cu zi din casa ta, conectate doar la internet. Este chiar atât de simplu. Așadar, gândiți-vă la un termostat care poate fi controlat dintr-o aplicație de pe smartphone-ul dvs. (la îndemână pentru acele dimineți reci de iarnă) sau de la un aparat de cafea care se pornește atunci când vă poate spune că v-ați ridicat din pat..

Aceste două sunt exemple destul de prozaice, dar le folosim pentru că acestea există deja pentru oameni care își pot permite: un furnizor olandez de energie a lansat o aplicație care vă permite să controlați încălzirea din casa dvs. de pe telefon, în timp ce există și un aparat de cafea care știe când ești sus, datorită capacității sale de a te măsura și de a-ți aminti comportamentul.

Exemple mai avansate pe care s-ar putea să le vedeți în casa dvs. în următorii ani sunt un frigider care vă amintește să obțineți lapte atunci când ați ieșit (sau, cunoscând publicul nostru, când a expirat), scanând cipurile RFID în produse sau o ușă de garaj care se deschide când detectează că ai condus pe strada ta.

Există exemple nesfârșite de ales din momentul în care începi să te uiți la proiectele IoT în curs de dezvoltare și toate au un lucru în comun: în toate cazurile dispozitivele din casa ta, la birou și în buzunar sunt capabile să „vorbească” între ei și să ia decizii limitate pe baza informațiilor respective.

Spunem „limitate”, pentru că sunt totuși doar mașini, până la urmă. Deși am parcurs un drum lung de la luarea deciziilor pur binare de altădată, computerele sunt încă, în esență, destul de stupide și nu pot decât să funcționeze secvențial printr-un set de probleme; vom vorbi despre acest lucru în profunzime mai târziu.

Acestea fiind spuse, ar trebui să aveți o idee rezonabilă despre ce este de fapt Internetul lucrurilor. Să aruncăm o privire la ce poate face.

Aplicații pe Internet of Things

Avantajele IoT se găsesc în primul rând în industrie. Într-un fel, producția sa care a condus taxa aici, deoarece mașinile care permit să vorbească între ele direct, mai degrabă decât prin intermediul oamenilor, au adus o situație serioasă în producție. Deci, acum unele fabrici funcționează singure, mașinile spunându-le reciproc ce le trebuie și când.

Deși acest spectru poate face frisoanele să cadă în coloana vertebrală a organizatorilor sindicali, a fost pozitiv excelent pentru oamenii care conduc acele afaceri, permițându-le să obțină mai multe produse cu un cost mai mic. Creșterea roboților care vor influența destul de puternic piața muncii în următoarele câteva decenii se datorează în mare parte tehnologiei IoT.

Pentru oamenii obișnuiți, schimbările sunt ușor mai puțin evidente – cu excepția șomajului rezultat, desigur – dar ne putem aștepta ca tot mai multe lucruri cotidiene să fie controlabile de la distanță, de obicei prin intermediul telefonului. La urma urmei, de ce să vă plictisiți cu o telecomandă TV atunci când aveți un dispozitiv digital capabil să transmită prin WiFi în buzunar (și mâini) tot timpul?

Având în vedere că jetoanele de control au dimensiunea pinheads în zilele noastre, aproape fiecare obiect imaginabil ar putea deveni parte a Internetului Lucrurilor, tot ce trebuie să vă gândiți un motiv pentru care o masă sau un scaun ar trebui să aibă un cip și tot ce trebuie să faceți este să construiți. aceasta. Jetoanele sunt din ce în ce mai mici, pe măsură ce utilajele preiau fabricile: acum un factor de formă (gândiți-l la dimensiunea) de 10 nanometri este de vârf, dar Samsung lucrează la procese de 8 nm în timp ce citiți acest lucru ( notă: asta e într-adevăr mic ”.

Așadar, dacă credeți că termostatul controlat prin telefon și frigiderul cu o memorie este răcoros, așteptați să vedeți pompe de autocontrol pentru diabet care vă alimentează suplimentar insulină când cămara îi spune că tocmai ați desfășurat o bară de ciocolată. Ce zici de un magazin care nu are personal uman, totuși toate stocurile le iau perfect? Posibilitățile sunt, de a moneda o frază, nesfârșită.

Întrucât elementele necesare sunt atât de mici – și datorită revoluției în fabricarea cipurilor, ca să nu mai vorbim de plăci de circuit DIY precum Raspberry Pi atât de foarte ieftin – oricine poate să strângă unele piese și să pună împreună un dispozitiv IoT la subsol. Este o adevărată schimbare pe mare în calcul și modul în care interacționăm cu lumea digitală.

Cum funcționează internetul lucrurilor?

Acum, după ce am stabilit ce este IoT și felul de lucruri interesante pe care le puteți face cu acesta, aruncăm o privire asupra funcționării. În esență, Internet of Things este un nor imens. Deși cipul mic din acel coffeaker este mut ca o piatră, datorită conexiunii sale WiFi cu un computer corespunzător – sau a unui sistem conectat al acestora – este la fel de inteligent ca orice supercomputer, permițându-i să își gândească altfel decât la propriu creier.

Așadar, imaginați-vă că sunteți doar voi, dar data viitoare că vă veți confrunta cu o ecuație mare – nu știți niciodată – puteți împrumuta creierul lui Stephen Hawking pentru câteva secunde. Imaginează-ți toate lucrurile pe care le-ai putea face dacă ai avea această abilitate. Fiți invidioși pe dispozitivele digitale, pentru că ei pot face exact asta.

Dacă rămânem la acest coffeaker inteligent în acest scenariu, aparatul respectiv are tot ceea ce vă așteptați de la unul – un ulcior de sticlă, un suport pentru filtru, toate acestea, dar este echipat și cu ceva hardware pentru computer, cel mai probabil o placă de circuit mică cu un procesor slab (din punct de vedere tehnic nu este un procesor, ci un SoC), o placă de rețea de un fel și, cel mai probabil, un fel de senzor care îl ajută să spună dacă există deja cafea în oală.

Oala de cafea în acest scenariu este partea fizică a IoT, cea pe care o ai fizic în casă. Pe deasupra vine norul, în care toate aceste mașini interacționează între ele. Există, de asemenea, protocoale de comunicare, astfel încât mașina dvs. să nu poată trimite mesaje către mașina dvs. de cafea și invers.

Toate acestea sunt controlate printr-un fel de dispozitiv de control, cel mai probabil o aplicație de pe telefon sau tabletă. În mod ideal, acesta ar fi un singur program care vă oferă o imagine de ansamblu asupra fiecărui dispozitiv IoT pe care îl aveți, dar, în practică, veți avea probabil o aplicație care funcționează pentru fiecare dispozitiv pe care îl dețineți, cel puțin până când unele cifre scumpe vor găsi o modalitate de a le combina pe toate.

Aceste concepte din spatele Internet of Things nu sunt prea greu de înțeles, dar nu sunt ceea ce face ca IoT să fie atât de puternic și impresionant. Pentru asta, trebuie să analizăm ce fac aceste dispozitive cu informațiile pe care le colectează.

Internetul lucrurilor, analiza și învățarea automată

După cum vă puteți imagina, a fi conectat tot timpul, un dispozitiv IoT riscă să întâmpine o suprasarcină informațională serioasă. Fiind la fel de mută, lasă gândirea până la un nor de un fel, fie că este o rețea de dispozitive minuscule nenumărate, un supercomputer mare, badass sau o combinație dintre acestea.

Indiferent unde sunt prelucrate toate aceste date, există atât de mult, încât creierul ținutei trebuie să-l rezolve pe toate și să decidă ce este relevant și ce nu. Producătorul dvs. de cafea poate utiliza informațiile de la ceasul deșteptător pentru a ști la ce oră vă ridicați dimineața, dar să știți că mașina dvs. este redusă cu gaz nu este de folos..

Printr-un proces de analiză, pe care îl veți vedea adesea denumit „analitice”, un creier IoT poate decide ce trebuie să știe și ce nu. Acest proces este adesea ghidat de programatori umani, dar din ce în ce mai mult este inspirat și de dispozitive în sine prin ceea ce se numește de multe ori învățare automată, dar este posibil să recunoști și ca învățare profundă.

Învățarea automată este un tip de inteligență artificială, care poate, ai ghicit-o, să înveți din mediul său și din datele furnizate și să atașeze consecințele la alegerile sale într-o manieră foarte limitată. Fără învățare automată, ar trebui să programați fiecare dispozitiv IoT de mână pentru fiecare scenariu posibil; acest lucru este făcător pentru producătorii de cafea, dar imposibil pentru, să spunem, o mașină.

Dacă vă gândiți la IoT, încercați și credeți-l ca stând pe un trepied: dacă un picior lipsește, toată chestia cade. Dacă învățarea automată este un picior, atunci tehnologia de miniaturizare a norului și a cipurilor sunt celelalte două.

După cum probabil știți deja, există persoane – unele dintre ele foarte, foarte inteligente – care sunt îngrijorate de pașii pe care îi facem în AI. Trebuie remarcat faptul că învățarea automată este un tip de AI și că inteligența de care acești oameni sunt îngrijorați este de un ordin de mărime foarte diferit. Deși nu ar trebui să spui niciodată, șansele ca coffeotul tău să încerce să te omoare sunt minime.

Riscurile internetului lucrurilor

Amenințarea lui Skynet deoparte, există un risc real inerent Internetului Lucrurilor. Cu toate acestea, nu este la fel de sexy ca mașina cu autovehicul care încearcă să te omoare și, prin urmare, este puțin sub raportată. Se concentrează în jurul aceleiași întrebări care apare întotdeauna atunci când sunt mari, în acest caz, imense cantități de date: și anume, ce se întâmplă cu toate aceste informații?

Lăsând un dispozitiv IoT în casa dvs., în principiu instalați un bug, unul care poate strânge date de pe alte dispozitive digitale, poate chiar să vă audă și să vă vadă. Acest lucru nu este atât de rău în sine, ci trebuie să-și îndeplinească scopul până la urmă, dar ce se întâmplă cu datele pe care le adună?

Această întrebare și-a ridicat capul urât în ​​timpul dezbaterii Senatului Statelor Unite despre ISP-urile cărora li se permite să-și spioneze clienții și, de fapt, toate aceste date sunt acolo: cu cât aveți mai multe dispozitive IoT în casa dvs., cu atât sunt mai mari șansele ca anumite datele despre viața ta sunt înregistrate undeva. Dacă cineva a văzut că este a doua preocupare, dar există.

De fapt, anumiți guri IoT au apreciat această culegere de date ca un plus major pe Internet of Things pentru marketeri și altele asemenea, întrucât prin cunoașterea obiceiurilor tale, îți va fi mai ușor să îți direcționezi reclame. Dacă chiar sunteți preocupat de la distanță de confidențialitatea dvs., acest lucru va fi probabil un gând îngrozitor.

La urma urmei, atunci când o fierbeți totul, avem cu toții ceva de ascuns undeva și va fi mai ușor de găsit, având toate aceste date plutind. În acest sens, cum va afecta comportamentul dvs. dacă știți că sunteți spionat tot timpul și de dispozitivele pentru care ați plătit cu banii dvs.? Veți mai putea duce viața pe care v-ați dorit-o întotdeauna?

Gânduri finale

Internet of Things este o evoluție cu adevărat uimitoare, care probabil ne va schimba viața în bine: aceasta produce deja schimbări pozitive masive în industrie, sănătate, logistică și propriile case. Cu toate acestea, la fel ca în toate aceste evoluții, există o latură mai întunecată cu care trebuie să ne ocupăm și noi.

Chestia este că, atunci când vine vorba de securitatea digitală, pălăriile albe vor fi întotdeauna un pas în spatele pălăriilor negre: singura dovadă de care ai nevoie este recentul atac de ransomware WannaCry, care a scos mai multe corporații, precum și guvernele în afara afacerilor pentru câteva. ore.

Imaginați-vă că s-a întâmplat fiecărui dispozitiv pe care îl dețineți: aparatul dvs. de cafea nu ar turna o oală decât dacă ați plătit cibercriminal câteva dolari și mașina dvs. nu ar porni până când nu ați curățat memoria cu câțiva viruși.

Deși Internet of Things este o dezvoltare minunată care va aduce multe îmbunătățiri atât pentru viața noastră, cât și pentru modul în care se desfășoară activitatea, riscurile asociate cu acesta nu trebuie ignorate sau reduse..

Indiferent dacă este vorba despre șomaj din cauza automatizării sau chiar mai mult din datele personale care sunt prezentate pe piața deschisă sau pur și simplu infractorii care sunt capabili să încurce cu mai multe fațete ale vieții tale, IoT nu este ceva ce consumatorii ar trebui să îmbrățișeze orbește fără să știe despre toate riscurile..

Ce părere aveți despre Internet of Things? Împărtășiți atât optimismul nostru, cât și grijile noastre? Spuneți-ne în comentariile de mai jos, vă mulțumim că ați citit.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me