Ce este Bitcoin? Un Ghid de pornire rapidă

Deși, în mod normal, știrile financiare sunt limitate la paginile de afaceri ale publicațiilor îndestulătoare, chiar și în ultimele luni, chiar și prezentatorii de știri obișnuiți, adesea trecând peste cuvintele necunoscute, vorbesc despre o nouă – bine, ce este? – luarea lumii după furtună: bitcoin. În acest articol vom vedea dacă putem să ne apropiem puțin de ceea ce este de fapt bitcoinul și care poate fi viitorul său.


Cu toate acestea, dacă vă interesează mai ales ceea ce nu este, vă putem salva problema de a citi mai departe: bitcoin nu este în niciun fel, formă sau formă, o monedă reală. Deși poate fi utilizat pentru a cumpăra produse de la mai mulți furnizori (din ce în ce mai puțini, am dori să adăugăm), modul în care este tranzacționat și vândut îl face mai mult dintr-o marfă în sine.

Acestea fiind spuse, am dori să ne distanțăm și de Debbie Downers, care par să creadă că bitcoin este începutul sfârșitului; deși viitorul său ca monedă este îndoielnic, bitcoin este un herald al mai multor dezvoltări și tehnologii noi și interesante, ceea ce este o veste bună pentru toată lumea, precum și un mod în care o mână de oameni au ajuns foarte, foarte bogați, ceea ce este bun știre pentru, aceeași mână de oameni.

Cryptocurrency și Blockchain

Bitcoin este un subiect complicat, iar alegerea unui început este la fel de greu ca să explicăm ce se întâmplă. În acest articol, vom începe prin abordarea termenului cryptocurrency, care este umbrela bitcoin care se încadrează. Pe lângă bitcoin, există și alte monede digitale, cum ar fi Ripple, Ethereum și Litecoin, pentru a numi trei dintre multe.

Pe scurt, criptomonedele sunt monede complet digitale pe care ar trebui să le puteți schimba pentru bunurile și serviciile achiziționate online. De exemplu, mai mulți dintre cei mai buni furnizori VPN ai dvs. vă permit să le plătiți cu bitcoin și calitatea sa (deși din nou, tot mai puțini), așa cum a făcut Steam până acum câteva săptămâni..

Prefixul „crypto-” este în acest caz scurt pentru „criptografie”, mai degrabă decât o derivare a cuvântului „secret”. Acest lucru se datorează faptului că toate criptomonedele se bazează pe o formă de cypher pentru ca acestea să existe și să le împiedice să fie duplicate sau furate.

Bitcoin are ca deosebire că a fost prima criptocurrency care a făcut-o mare (mai mult pe istoria sa mai târziu), dar toate cele active în prezent au aceleași fundamentare tehnologică, ceva numit blockchain. Accesarea completă a elementelor blockchain este dincolo de obiectul acestui articol, așa că rămânem scurt și spunem că este practic un registru digital care ține evidența câtor unități ale unei criptomonede au fost tranzacționate..

Acest registru este stocat în așa fel încât intrările vechi să nu poată fi șterse și nici nu poate fi manipulat de nimeni altcineva. Este o nouă tehnologie revoluționară, care are mulți oameni, în afară de fanii bitcoin, încântați, inclusiv bancheri, contabili, manageri de fonduri speculative și politicieni (deși acest ultim grup pare să fie interesat în principal de descriptorii „ieftini” și „ușori” și probabil câștigați nu va fi atât de mare fan al faptului că informațiile nu pot fi șterse).

Securitatea inerentă a blockchain-ului este excelentă nu doar pentru a vă păstra bitcoin-urile sau ceea ce aveți în siguranță, ci și pentru un alt motiv: crearea și gestionarea monedelor tradiționale este în mâinile autorităților centrale (de obicei băncile centrale). Deoarece blockchain este atât de transparent, criptocurrențele pot fi reglementate de persoanele care le dețin.

Sau cel puțin în teorie, dar mai multe despre asta mai târziu. Să aruncăm mai întâi o privire asupra istoriei bitcoinului și cu aceasta, aproape toate celelalte monede digitale.

Trecut Bitcoin

Ideea de a crea o monedă exclusiv digitală este la fel de veche ca și science fiction, cu o mulțime de oameni care aruncă idei pe internet încă din zilele geocităților. De fapt, bitcoin este departe de primul tip de acest fel, este doar singurul care a fost bazat pe internet și suficient de reușit pentru a trece peste câteva sute de utilizatori sau cam așa ceva..

Acest lucru se datorează, în principal, faptului că a fost prima criptocurrency care a rezolvat o ghicitoare foarte importantă: ceea ce împiedică ciberneticii să acceseze baza de date și să plece cu moneda dvs. sau, mai rău încă, să furi codul și să creeze practic cât doresc, transformându-ți munca grea în atât de mulți biți și biți fără valoare?

La urma urmei, cea mai mare parte a efortului depus în proiectarea monedei obișnuite constă în asigurarea faptului că oamenii nu o pot copia prea ușor, în timp ce băncile, magazinele și chiar persoanele fizice cheltuiesc mult timp și bani pentru a se asigura că nimeni nu le fură banii (instalând seifuri , aranjarea transportului armat, construirea de firewall-uri pentru servicii bancare online etc.).

Persoana care și-a dat seama în acest caz a fost numită Satoshi Nakomoto și asta este cam tot ce știm despre el. Deși există o mulțime de speculații cu privire la cine este bărbatul – s-ar putea să nu fie japonez, numele său, în ciuda faptului că, bârfit, uneori oamenii de pe internet mint! – cu unele dintre convingerile mai sălbatice, inclusiv Elon Musk din Tesla (el a negat), precum și o serie de pasionați de cripto și economiștii maverici.

Marea invenție a lui Nakomoto a fost o formă a tehnologiei blockchain care a făcut „cheltuiala dublă” – cheltuirea unui bitcoin de două ori prin exploatarea codului – imposibilă. Codul său a permis, de asemenea, utilizatorilor să „mină” bitcoin sau să ruleze un proces computerizat care creează bitcoin nou.

Pe măsură ce se creează mai mulți bitcoin, este nevoie de o putere sporită de procesare pentru a face mai mult, ceea ce înseamnă că mineritul a devenit o întreprindere foarte serioasă, mai ales că Nakomoto a codat o limită de 21 de milioane bitcoin total în cod..

Orice bitcoin adăugat la înregistrare a fost acolo pentru a rămâne și nu a putut fi afectat. Bitcoins-urile în sine erau niște bucăți de cod care nu puteau fi copiate cu care se confruntă, ceea ce înseamnă că Nakomoto a creat o monedă digitală, care era, într-un fel, chiar mai sigură decât multe dintre monedele dure utilizate, o fază impresionantă.

Poate trebuie menționat aici că, odată ce primul „bloc” de aproximativ un milion de bitcoins a fost extras, Nakomoto a dispărut, pentru a nu mai fi auzit din nou. El le-a lăsat susținătorilor săi să vină în următorii câteva milioane de bitcoin și apoi lucrurile au decolat cu adevărat. În prezent, oricine ar fi, stă pe o grămadă în valoare de miliarde.

Bitcoin prezent

Nakomoto a terminat minarea primului bloc de bitcoin în ianuarie 2009. Mai jos avem un grafic care arată creșterea prețului bitcoinului pe piața deschisă, începând de la începutul anului 2009 până la mijlocul lui 2017 (vom avea cifrele pentru creșterea cu adevărat meteorică care a propulsat bitcoin într-un termen de uz casnic cu câteva paragrafe în jos).


© CoinTelegraph

După cum vedeți, în primii doi ani nu s-a întâmplat aproape nimic. Bitcoin a fost văzut mai ales ca un hobby de mulți, doar câțiva oameni luându-l în serios. Acest grup au fost în principal avocați ai vieții private, care au văzut în bitcoin o modalitate prin care puteți elimina ultimul bit de informații identificabile de la dvs..

Întrucât până la urmă oamenii trebuie să plătească pentru lucrurile de pe internet, multe achiziții pot fi identificate cu ușurință în urma verificării informațiilor dvs. de plată, de obicei cardul dvs. de credit sau alte informații bancare. Bitcoin a fost prima metodă de plată sigură și anonimă în jur și câțiva oameni ar putea vedea în viitor, realizând că va fi un mare succes.

Prețul bitcoin abia a acoperit costurile mineritului (aveți nevoie de un hardware destul de serios pentru acesta, ca să nu mai vorbim de costul energiei electrice) până la sfârșitul anului 2013, când a început să vadă o mică creștere a prețului. Acest lucru este în ciuda faptului că bitcoin a devenit deja infam ca uleiul care a uns motorul din Silk Road, piața ilegală care a înflorit din 2011 până când a fost închis de FBI în 2013.

Este întotdeauna greu de spus de ce prețul unei mărfuri crește sau scade. Deși există o mulțime de legi generale ale economiei care ne spun când ar trebui să se întâmple ceva, niciuna dintre ele nu înseamnă că se va întâmpla. În cazul bitcoinului, prețul în creștere pare să fie o combinație de faimă, interes și un viitor luminos ca monedă a internetului.

Din ce in ce mai sus

Acestea fiind spuse, vagoanele bitcoinului sunt destul de spectaculoase: începând cu o valoare mai mică decât un ban, bitcoin la sfârșitul anului 2013 a atins un maxim de 1.242 de dolari, doar pentru a scădea din nou, sări o dată sau de două ori, pentru a se stabili în intervalul 400 – 600 $ pentru ultimele cinci luni din 2016. Apoi, când ceasul a bătut miezul nopții de 1 ianuarie 2017, a început adevărata distracție.


© Bitcoin.com

Graficul de mai sus arată doar prețul criptomonedei începând cu luna august și mai mult, dar este practic cele mai interesante șase luni din istoria oricărei mărfuri. Bitcoin a fost câștigat teren pentru primele șase luni din 2017 până la începutul lunii august la aproximativ 4.400 USD; după aceea, a început să meargă peste tot, mai întâi cu o scădere masivă de la cinci mari la puțin peste jumătate decât în ​​septembrie, apoi creșterile nebunești ale prețurilor, care au făcut ca toți să vorbească.

Bitcoin a urcat atât de rapid pe parcursul a doar câteva luni – de la acea scădere de puțin peste 2.000 de dolari până la cote mai mari de peste 20.000 de dolari – încât mulți comentatori au invocat tulipmania, o isterie socială care s-a strecurat peste Republica Olandeză în secolul al XVII-lea, când oamenii au cumpărat și vândut becuri de lalele la prețuri nebunești.

În cele din urmă, acea bulă, bazată pe mărfuri perisabile, a izbucnit și a târât întreaga economie, una dintre cele mai puternice din lume cu aceasta. A fost una dintre cele mai grave crize economice din istoria modernă timpurie și a rămas ca lecție în secolele de atunci.

Cu toate acestea, bula de bitcoin nu este pregătită să izbucnească încă, în ciuda mai multor tumulturi urâte: mulți, inclusiv acest autor, au crezut că petrecerea a fost cu câteva zile înainte de Crăciun, când bitcoin a scăzut de la 20.000 USD la sub 15.000 dolari, dar în mod miraculos sa reparat și anunțat în noul an la un preț aproape complet recuperat.

Viitorul Bitcoin


© Zach Copley

Cu toate acestea, piețele sunt imprevizibile și am avut deja mai multe spaime în 2018, iar anul nu a trecut nici măcar două săptămâni la momentul scrierii. În acest moment este sub valoarea de 14.000 de dolari, însă, până când citiți acest lucru, acesta ar putea fi mult mai mare sau mai mic decât acesta.

Deși această volatilitate ar putea fi o veste grozavă pentru persoanele care au cumpărat la început – până la urmă nu au nimic de pierdut – sau care au câteva milioane de dolari de aruncat la problemă, există o teamă că o mulțime de tipi visează la un scorul mare ar putea fi aspirat.

Acum, a face speculații asupra unei mărfuri este ceva ce faceți din propria atenție, desigur, obiectivul nostru este mai mult să oferim o contrapondere mulțimii din cer, care pare să fi apărut aproape peste noapte, unii dintre ei susținând bitcoin ar putea atinge un milion. Cu toate acestea, evenimentele din ultimul deceniu ar trebui să ne învețe că prețul unei investiții poate scădea la fel de mult și poate scăpa, deci evitați întotdeauna să investiți bani pe care nu vă puteți permite să pierdeți.

În afară de spectrul investitorilor care vor fi ștergeți ar trebui să se prăbușească bitcoin – iar unii dintre acești investitori sunt suficient de mari, economia, în ansamblu, ar putea simți năvală – această creștere masivă a valorii bitcoin are un efect secundar interesant, și anume că este atractivitate, deoarece moneda are diminuat.

Bitcoin fluctuează atât de prost în prezent, încât este aproape imposibil să stabilim un preț pe orice marfă sau serviciu fără ca acesta să fie depășit doar o oră sau două mai târziu. Deși acest lucru poate părea atractiv la început, în calitate de vânzător, acest lucru poate să funcționeze împotriva dvs. dacă moneda în cauză și-a pierdut un sfert din valoare în doar o zi (există și problema unor taxe de manipulare ridicate pentru bitcoin).

Așa cum am spus mai devreme, Steam a încetat să mai ia plata în bitcoin, la fel ca și alți alți furnizori. Deși nu se știe ce fel de reducere există peste bord – înainte ca nebunia să înceapă mii de magazine atât digitale, cât și acceptate fizice bitcoin – se pare că există un consens în ceea ce privește deocamdată cel puțin rolul bitcoin ca bani..

Bitcoin și Politică

O altă schimbare importantă în acest an este că acum unele țări se îndreaptă împotriva bitcoinului, de multe ori pentru că sunt îngrijorați că speculațiile rampante își pot destabiliza propriile economii, uneori doar pentru că nu le place întregul lucru „anonimat” (uitându-vă la tine, China).

În prezent, Regatul Mijlociu, precum și Coreea de Sud, iau măsuri împotriva tuturor criptomonedelor, inclusiv interzicerea ofertelor inițiale de monede (ICO, modul în care companiile încearcă să strângă bani prin eliberarea propriei criptomonede), cu zvonuri care învârtesc că alte țări sunt contemplând mult aceleași măsuri.

Din nou, citirea frunzelor de ceai este un hobby periculos, dar nu neagă că ne trecem în perioade interesante când vine vorba de bitcoin și criptomonede.

Concluzie

Pe ce notă vom încheia acest articol, întrucât tot ceea ce putem face din acest punct este citirea frunzelor de ceai, ceea ce nu este ceea ce ar trebui să facă jurnaliștii. Orice s-ar întâmpla de fapt cu bitcoinul, criptocurrențele sunt cu siguranță aici pentru a rămâne, la fel și tehnologia blockchain cu care au fost create.

De fapt, indiferent ce credeți despre criptomonede, nu puteți nega faptul că blockchain este un adevărat schimbător de jocuri care va modifica modul în care nu doar stocăm bani, ci și date. Deși niciunul dintre cei mai buni furnizori de stocare în cloud nu utilizează încă această nouă tehnologie în soluțiile lor, este posibil ca acea zi să nu fie departe.

Dintre cei mai buni furnizori de backup online, Acronis a ajuns până la implementarea tehnologiei blockchain, citiți mai multe despre un produs din recenzia noastră Acronis True Image. Puteți, de asemenea, să faceți backup direct bitcoin, citiți ghidul nostru conectat pentru mai multe despre asta.

Ce părere aveți despre criptomonede? Sunteți un investitor bitcoin sau preferați să vă puneți banii în altă parte? Spuneți-ne în comentariile de mai jos. Vă mulțumim pentru lectură.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map