Najboljša mnenja o oblaku za shranjevanje v oblaku 2020 | 31 Najboljše storitve v primerjavi

Storitve shranjevanja v oblaku so tako priljubljene, da imajo nekateri na stotine milijonov uporabnikov. Vsebino lahko shranijo v oblak in jo sinhronizirajo v vaših napravah, vendar jih lahko uporabite kot več. Omogočajo vam predogled in skupno rabo datotek, sodelovanje s soigralci, predvajanje glasbe in video posnetkov in še več.


Nalaganje datotek ne bo samo lažje sodelovanje z vašo ekipo, temveč bo sprostilo tudi prostor na trdem disku. Poleg tega bodo vaše datoteke še vedno v oblaku, če vaš trdi disk ne deluje ali se ga ukrade. Dokumenti, načrti, poročila ali še večje datoteke, kot so 3D modeli in filmi, so vsi dobri kandidati za potovanje v oblak.

Mnoge storitve lahko delujejo kot omrežni pogon, kar pomeni, da bo vsaka vsebina, ki jo postavite vanj, shranjena samo v oblaku in na voljo za predogled v računalniku. Do njega ne boste mogli dostopati brez povezave, vendar tudi na trdem disku ne bo zavzel prostora.

Če ste osredotočeni na sodelovanje, preberite članek o najboljšem oblaku za shranjevanje za sodelovanje. Če iščete varnostno kopijo, si oglejte naš seznam najboljših varnostnih kopij v oblaku. Če želite razbrati razliko med shranjevanjem in varnostno kopijo, preberite ta članek.

Če niste prepričani, koliko prostora potrebujete, in se nagnete proti strani “veliko”, preberite naš vodič za članek z velikimi datotekami.

Kako ocenjujemo

Storitve shranjevanja v oblaku lahko marsikomu pomagajo, vendar smo za namene te primerjave upoštevali merila, ki si jih vsi delijo, in jih ustrezno ocenili. V tem razdelku jih bomo opisali.

Skupna raba datotek in sinhronizacija

Funkcije skupne rabe datotek in sinhronizacije so osnova storitve za shranjevanje v oblaku. Najprej jih boste verjetno uporabljali, ker bo sinhronizacija datotek prešla v oblak, medtem ko bo deljenje datotek pomagalo, jih delite z drugimi. Večina storitev uporablja skupni model sinhronizacije, ki ga je razvil Dropbox leta 2007. Več o tem si preberite v našem pregledu Dropbox.

Skupni model sinhronizacije je sestavljen iz ikone sistemske vrstice in mape za sinhronizacijo. Ikona sistemske vrstice je vaš način dostopa do shranjevanja v oblaku. V večini primerov odpre mapo za sinhronizacijo, ima povezavo, ki odpre spletni odjemalec za shranjevanje v oblaku in meni z nastavitvami. Mapa za sinhronizacijo prikazuje vso vsebino, ki ste jo sinhronizirali z računalnikom.

Številne storitve vam omogočajo skupno rabo datotek z namiznim odjemalcem, vse pa vam omogočajo, da jih delite s spletnim odjemalcem. Vsebino lahko delite v omrežja družbenih medijev, po e-pošti, tako da kopirate in prilepite povezavo ali povabite uporabnike v svoje mape.

Povabila z mapami imajo lahko različna dovoljenja, ki so jim priložena, medtem ko imajo povezave svoje možnosti nadzora vsebine, kot so gesla, datumi poteka, omejitve prenosov in drugo.

Lastnosti

V tej kategoriji preverimo, ali se storitev integrira z aplikacijami drugih proizvajalcev, ki vključujejo sponke za sodelovanje, kot so Microsoft Office Online, Google Office Suite, Trello, Asana in še več. Mnoge priljubljene storitve imajo svoje aplikacije, kot so upravitelji opravil, potek dela in aplikacije za beleženje. Pogosti so tudi glasbeni in video predvajalniki.

Dropbox ima papir, Box ima Note Notes in OneDrive OneNote. Primerjavo med njimi si lahko ogledate v članku o najboljših aplikacijah za beleženje. Tudi med priljubljenimi dokumenti Google Docs in Dropbox Paper smo primerjali.

Če imate radi fotografije in videoposnetke, preberite naš vodič za članek o fotografijah in videoposnetkih (ne, Google Photos ni edina storitev, ki jo lahko uporabljate) in si oglejte, katera storitev vam bo pomagala pretakati večpredstavnost iz oblaka. Nismo pozabili ljubiteljev glasbe, ki se lahko posvetujejo z našim vodičem za skladbo.

Mobilne aplikacije

iOS in Android sta najbolj priljubljena mobilna operacijska sistema in večina storitev ponuja aplikacijo za to platformo. Vendar pa imeti in uporabljati še ne pomeni, da je dobro. Zato testiramo vse mobilne aplikacije, da vidimo, ali se lahko ujemajo z namiznimi računalniki. 

Varnost

Dajanje vsebine v oblak brez ustrezne varnosti je slaba ideja. Kriminalisti vam lahko ukradejo poverilnice, nekdo vam lahko prebere tajne podatke in vlada lahko brska po vaših fotografijah. Kljub temu je dobro varovanje nujno, zato upoštevamo, kako močna je varnost vsake storitve.

Storitve v oblaku uporabljajo številne metode za zaščito vaših podatkov pred potencialnimi grožnjami. Dvofaktorska overitev prepreči hekerjem, ki so vam ukradli geslo, dostop do vašega računa. Za začetek se prepričajte, da imate močno geslo.

Protokol TLS preprečuje uspeh napadov človeka v sredini, šifriranje pa varuje vaše podatke v tranzitu in v mirovanju. Zasebno šifriranje preprečuje branje datotek vsem, razen vas. Pomanjkljivost je, da storitve, ki ga nudijo, ne bodo mogle ponastaviti gesla, če ga pozabite. Če želite preprečiti izgubo dostopa do svoje vsebine, uporabite skrbnik gesla.

Ransomware lahko vaše podatke v oblaku vzame za talca in zahteva plačilo za njegovo izdajo, vendar vam lahko naš članek o zaščiti pred odkupi pomaga preprečiti.

Vse te funkcije in način, kako jih storitve izvajajo, smo preučili v našem najbolj varnem članku za shranjevanje v oblaku.

Zasebnost

Vaša varnost morda zadostuje, vendar to še ne pomeni, da zagotavlja vašo zasebnost. Ni skrivnost, da vlade vohunijo za svojim državljanom, zahvaljujoč zakonom, kot sta ZDA PATRIOT Act in CLOUD Act. Program nadzora PRISM v ZDA je en primer tega. Pri igralcih je najpomembnejše, da zagotovite zasebnost svojih podatkov v spletu.

Glede na to se storitve razlikujejo po svojem pristopu do zasebnosti. Google Drive in Dropbox sta povezana s projektom PRISM, medtem ko Google pregleduje vašo vsebino in e-pošto, da bi vam omogočil ciljno oglaševanje. Več o Googlovem pristopu najdete v našem pregledu Google Drive.

Kako močna je vaša zasebnost, je odvisno tudi od države, na kateri temelji storitev. Nekatere države, na primer Kanada in Švica, bolj skrbijo za pravice zasebnosti uporabnikov kot druge.

Vedno si želimo ogledati storitev, ki upošteva Splošno uredbo o varstvu podatkov, pristop EU k zasebnosti v oblaku. Veliko jih je, toda tisti, ki izstopajo, so Sync.com, Tresorit in MEGA.

Cenitev

Eden najpomembnejših dejavnikov pri izbiri storitve za shranjevanje v oblaku je cena, saj nima smisla, če imate odlično storitev, ki stane roka in noga. Najbolje je, če ima premium načrte z dobro vrednostjo.

Dobra vrednost je odvisna od tega, koliko dobite za ceno. Več načrtov storitev ima, boljše bodo vaše možnosti. Odlično je, če storitev ponuja tudi brezplačen načrt ali poskusno različico, tako da jo lahko preizkusite pred izvedbo. Če vas zanima le dobra vrednost, preberite naše najboljše ponudbe za shranjevanje v oblaku.

Večina storitev ponuja preskusni ali brezplačni načrt. Brezplačni načrti segajo od manjših 2 GB Dropboxa do velikodušnih 15 GB Google Drive, ki jih lahko uporabite tudi za Google Photos. Več informacij o brezplačnih ponudbah lahko dobite v našem najboljšem delu za brezplačno shranjevanje v oblaku.

Enostavnost uporabe

Kot prejšnja kategorija je enostavna uporaba pomembna, saj ne glede na to, koliko odličnih funkcij ima storitev, ne bo naredil veliko koristi, če jo uporabniki težko uporabljajo.

Zaradi tega je neposredna uporabniška izkušnja boljša od tiste, ki je zapletena, zastarela in zahteva, da poiščete pomoč IT genija. Storitve shranjevanja v oblaku bi morale delovati v večini operacijskih sistemov, imeti pa bi tudi privlačne in intuitivne vmesnike.

Večina namiznih odjemalcev deluje v operacijskem sistemu Windows in macOS, mi pa dodamo bonus točke tistim, ki delujejo v Linuxu. Ogledate si lahko tiste, ki so v našem najboljšem spletnem pomnilniku za kos Linuxa. Če delate v sistemu Windows, se posvetujte z našim vodičem za sistem Windows

MEGA in OneDrive izstopata v tej kategoriji, zato preberite naš pregled MEGA in pregled OneDrive, če želite izvedeti več o ravnanju z zasebnostjo.

Hitrost

Hitrosti hitrosti so odvisne od tega, kako blizu ste strežniku in ponudniku internetnih storitev. Iskali smo storitve, ki vam omogočajo prilagoditev nastavitev prenosa za izboljšanje povezave in uporabo algoritma za prenos na ravni blokov. Pospeši postopek posodabljanja datotek, ki so že bile naložene, če pošljete le spremenjene dele.

Za ocenjevanje storitev opravimo več testov za nalaganje in prenos s pomočjo mape 1 GB in merimo, koliko časa trajajo. Upoštevamo tudi razdaljo do strežnika.

Podpora

Nihče noče naleteti na težavo pri uporabi storitve za shranjevanje v oblaku, toda ko to stori, je dobra tehnična podpora neprecenljiva. Storitve imajo običajno podporo po e-pošti, nekatere pa nudijo klepet ali celo telefonsko podporo.

Preden se obrnete na skupino za podporo, se lahko uporabniki posvetujejo s pogostimi vprašanji, zbirko znanja in v mnogih primerih uporabniškimi forumi. Pogosto bodo imeli tudi video vaje. Upoštevamo, katere vrste podpore nudijo storitve in kako dolgo trajajo, da odgovorijo na naša vprašanja.

Najboljši ponudniki za shranjevanje v oblaku

Nekatere storitve za shranjevanje v oblaku so boljše kot pri drugih, vendar smo za namene te razvrstitve upoštevali njihovo splošno uspešnost po kriterijih, ki smo jih opisali v prejšnjem razdelku. Ta razdelek vam bo na kratko povzel prvih pet storitev na našem seznamu, začenši s prvakom, Sync.com.

Sync.com

Sync.com je storitev, ki je znana po svoji močni varnosti in zasebnosti. Pomaga, da ima sedež v Kanadi, ki ima močne zakone o zasebnosti. Je ena najboljših storitev shranjevanja v oblaku z ničelnim znanjem. Pomanjkljivost tega je, da se ne vključuje v aplikacije drugih proizvajalcev.

Sync.com-Web-Control-Panel-Slider-1

Sync.com-Share-File-Link-Slider-2

Sync.com-Sync-Mapa-Slider-3

Sync.com-Speed-Throttle-Slider-4

Sync.com-Dvo-faktorska avtentikacija-drsnik-5

Prejšnja

Naslednji

Prav tako je na vrhu našega seznama za skupno rabo zaradi možnosti delitve in nadzora vsebine, ki ščitijo datoteke in mape v skupni rabi. Vključujejo zaščito z geslom, zasebno šifriranje od konca do konca, datume poteka, omejitve prenosa in še več. Za skupno rabo vsebine lahko ustvarite povezave ali skupinske mape.

Če menite, da mora biti Sync.com drag kot hudič, ker vse to zagotavlja, se motite. Ima nekaj najbolj konkurenčnih cen na trgu. Njegov najcenejši načrt, Pro Personal 500GB, znaša le 49 dolarjev na leto. Najboljša ponudba pa je njegov 2TB načrt v višini 96 dolarjev na leto. Preberite naš pregled Sync.com za več podrobnosti o cenah.

pCloud

Prav za petami Sync.com prihaja pCloud. Ni številka ena, ker od vas zahteva plačilo za zasebno šifriranje, vendar ima še vedno veliko odkupnih lastnosti.

pCloud Datoteke spletnega vmesnika

pCloud mapo za sinhronizacijo

pCloud Delite povezavo do datoteke

Povezave za prenos pCloud

Odjemalec pCloud Drive

Prejšnja

Naslednji

Prvič, naša najboljša izbira za predvajanje glasbe, videoposnetkov in predogled fotografij. Poleg tega je Kodi najboljša storitev shranjevanja v oblaku. pCloud je tudi združljiv z WebDAV. pCloud ima še en trik v rokavu in to je varnostno kopiranje v oblaku. Uporabite ga lahko za varnostno kopiranje vsebin s Facebooka, Instagrama, Google Drive, Dropboxa in OneDrive v pCloud.

Funkcije skupne rabe in nadzora vsebine delujejo tudi dobro. Mape in določene datoteke lahko delite prek povezav. pCloud vam omogoča skupno rabo map tako, da povabite druge in podelite dovoljenja za »urejanje« ali »ogledovanje«. Lahko pa ustvarite povezavo za nalaganje, ki jo lahko drugi uporabijo za nalaganje neposredno v vašo mapo, ali povezavo za prenos, ki jim omogoča nalaganje datotek.

Tudi pCloud ima veliko vrednost. Sync.com celo rahlo podre. Njegov načrt Premium 500GB znaša le 47,88 USD na leto, medtem ko njegov najboljši načrt Premium 2TB znaša 95,88 USD na leto. Če želite izvedeti več o ponudbah pCloud-a, preberite naš pregled pCloud.

MEGA

MEGA oglašuje kot zasebno podjetje in to upravičeno meni, da razširja pravila GDPR na vse svoje uporabnike, ne le na tiste s sedežem v EU. Šifriranje z ničelnim znanjem pomaga tudi zaščititi vašo zasebnost.

mega-vs-tresorit-mega-delež

Ima eno najboljših uporabniških izkušenj na trgu. Namizna aplikacija deluje v sistemu Windows, macOS in Linux, medtem ko je spletni odjemalec intuitiven in privlačen. Datoteke lahko preprosto naložite tako, da jih povlečete in spustite kamor koli v okno odjemalca. Za urejanje vsebine lahko z desno miškino tipko kliknite ali uporabite »tri pike«. Datoteke lahko premikate preprosto tako, da jih povlečete na novo mesto.

Spletna aplikacija MEGA omogoča skupno rabo datotek z ustvarjanjem povezave, ki jo lahko zaščitite s tipko. Zaradi tega ni nič znanja, zato jih lahko berejo samo ljudje, ki jim daste ključ. Ključ lahko pritrdite s svojo povezavo, kar pomeni, da lahko do njega dostopa vsakdo, ki ima povezavo, ali pa ključ pošlje ločeno.

Mapo lahko delite tako, da ustvarite povezavo ali povabite druge prek svojega e-poštnega naslova. Če to storite, lahko nastavite eno od več dovoljenj. Če želite povabiti druge, da naložijo v vašo mapo, vključno z uporabniki, ki niso MEGA, jo lahko spremenite v mapo »MEGAdrop«..

Tresorit

Tresorit je ena najvarnejših storitev za shranjevanje v oblaku in tudi sama ima veliko zasebnosti. Za razliko od Sync.com, pa to pride po strmi ceni.

mega-vs-tresorit-tresorit-varnost

Ima šifriranje z ničelnim znanjem, ki ščiti datoteke v mirovanju, protokol TLS, ki jih zavaruje med prevozom, dvofaktorsko preverjanje pristnosti, ki pomaga zaščititi vaše poverilnice in še več. Njegova politika zasebnosti je jasna in enostavna za razumevanje in krmarjenje. Drži se tudi GDPR.

Tudi zmogljivosti za skupno rabo ne manjkajo. Vsebino lahko delite z določenimi posamezniki po e-pošti ali tako, da ustvarite povezavo ter jo kopirate in prilepite. Mapo lahko delite tako, da ustvarite povezavo ali po e-pošti povabite uporabnike. Če za skupno rabo mape uporabljate e-poštno sporočilo, se bodo prejemniki morali registrirati za račun Tresorit. Datoteke lahko delite samo s povezavo in nimajo te zahteve.

Povezave lahko zaščitite z geslom, datumom poteka ali omejitvijo prenosa. Mape imajo tri stopnje dovoljenj. So “upravitelj”, ki lahko delijo, urejajo in si ogledujejo; “Urejevalnik”, ki lahko bere in spreminja; in “pogled”, ki se lahko samo bere. Več o zmožnostih skupne rabe Tresorit najdete v našem pregledu Tresorit.

OneDrive

OneDrive je Microsoftov vstop na trg za shranjevanje v oblaku. Ima skrito preteklost v zvezi z zasebnostjo, vključno s povezavo s projektom PRISM. OneDrive je posodabljal svojo varnost, vendar se ne more ujemati z najbolj varnimi storitvami za shranjevanje v oblaku.

Datoteke spletnega vmesnika OneDrive

Drsnik z mapami OneDrive Sync Folder

Zaganjalnik aplikacij OneDrive

OneDrive Ustvari skupno rabo datotek

Word Online OneDrive

Prejšnja

Naslednji

Njegova uporabniška izkušnja pa je med najboljšimi. Spletna stranka je privlačna in intuitivna za uporabo. Datoteke lahko preprosto naložite tako, da povlečete in spustite. Dejanja lahko izvajate z desnim klikom ali tako, da izberete vsebino in nato v meniju izberete dejanje.

Microsoft OneDrive integrira s sistemom Office Online, ki ga lahko uporabite za sodelovanje z drugimi, ne glede na načrt, na katerega ste naročeni. Če si želite zapisovati in jih deliti, lahko uporabite OneNote. Za komunikacijo z drugimi obstaja Skype, ki je integriran s spletno stranko. Aplikacije za produktivnost vključujejo Obrazci za upravljanje delovnega toka in Sway za objavo vsebin.

Več o značilnostih Microsoft OneDrive in načrtih cen v našem pregledu OneDrive najdete več.

Pogosto zastavljena vprašanja v shrambi v oblaku

Spodaj smo postavili nekaj najpogostejših vprašanj naših bralcev in odgovore.

Kaj je oblak?

Niso puhaste, bele stvari na nebu. Namesto tega se izraz nanaša na programsko opremo in storitve, ki delujejo na internetu namesto lokalno na vašem računalniku. Ta programska oprema je shranjena v podatkovnih centrih, v katerih je veliko strežnikov. Do njega lahko dostopate s spletnim brskalnikom ali namenskim namiznim ali mobilnim programom.

Storitve, kot so Microsoft Azure, Amazon S3 in Wasabi, so primeri strežniške infrastrukture, ki deluje kot storitev in vam pomaga ustvariti svoj oblak. Več možnosti najdete v našem najboljšem članku IaaS v oblaku.

Koliko oblaka za shranjevanje potrebujem?

Odgovor na kratke hlače je: odvisno. Odvisno je od tega, za kaj ga boste uporabljali Če boste sodelovali pri Officeovih dokumentih, predstavitvah in deljenju zapiskov, vam ni treba veliko. 100 GB bi moralo biti več kot dovolj.

Osredotočiti se morate na storitve, ki imajo velike zmogljivosti za sodelovanje. Dropbox for Business je odlična izbira, več o tem pa lahko izveste v našem pregledu Dropbox for Business. Če ni vaša skodelica čaja, sta Google Drive ali Box dobra alternativa. Več o zmogljivostih Box’s za sodelovanje preberite v našem pregledu Box.

Če nameravate shraniti fotografije, potrebujete več prostora za shranjevanje. pCloud je na vrhu naših ponudnikov fotografij in ima tudi poceni 2TB načrt. V njem je mogoče shraniti približno 600.000 fotografij v povprečju 3 MB. Če ste profesionalni fotograf, boste morda želeli katero od storitev iz našega najboljšega članka v oblaku za shranjevanje fotografij.

Video zahteva še več prostora za shranjevanje, vendar, še enkrat, na pomoč priskoči pCloud. Njegov spletni predvajalnik deluje brez težav, načrt 2TB pa bo ustrezal vaši HD zbirki. Za druge možnosti glejte naš vodič za shranjevanje videoposnetkov v oblaku.

Če ne veste, koliko prostora za shranjevanje potrebujete in so velike možnosti, da boste potrebovali vedno več, poskusite katero od storitev, ki ponuja neomejeno količino prostora za shranjevanje. Več o njih najdete na našem seznamu najboljših neomejenih ponudnikov za shranjevanje v oblaku. Preverite naše sezname funkcij, da boste seznanjeni z morebitnimi omejitvami ali omejitvami velikosti datoteke. 

Kako deluje shranjevanje v oblaku?

Tako kot internet na splošno sta tudi stranka in strežnik. V tem primeru je odjemalec uporabnik računalnika, ki se naroči na storitev shranjevanja v oblaku, medtem ko je strežnik stroj v podatkovnem centru.

Odjemalec sinhronizira (pošlje) kopije datotek preko interneta na podatkovni strežnik, ki nato shrani podatke. Ko želi stranka pridobiti informacije, do podatkovnega strežnika dostopa prek spletnega, namiznega ali mobilnega odjemalca. Nato strežnik bodisi pošlje datoteke stranki nazaj, bodisi omogoči odjemalcu dostop do datotek na strežniku in z njimi manipulira.

Sistemi za shranjevanje v oblaku se na splošno opirajo na stotine podatkovnih strežnikov (zlasti za neomejene ponudnike shranjevanja). Računalniki lahko včasih niso na voljo zaradi zrušitev ali vzdrževanja, zato se podatki običajno shranijo na več strojih. Temu pravimo odvečnost. Brez odvečnosti sistem za shranjevanje v oblaku strankam ne bi mogel zagotoviti, da bi lahko kadar koli dostopali do svojih informacij.

Kaj je definicija shranjevanja v oblaku?

Shranjevanje v oblaku je model računalništva v oblaku, v katerem se podatki shranjujejo in vzdržujejo na oddaljenih strežnikih, ki so dostopni iz interneta, ali “cloud”.

Katera shramba v oblaku je najbolj varna?

Glede na naš najbolj varen članek za shranjevanje v oblaku je Sync.com najbolj varen ponudnik pomnilnika v oblaku. Egnyte Connect, ena najboljših rešitev EFSS, je vroča za petami. Za samostojne potrošnike je drag, vendar je odlična izbira za podjetja, ki želijo močno varnost.

Končne misli

Ne glede na to, za kaj morate uporabljati storitve za shranjevanje v oblaku, vam bo naša razvrstitev pomagala izbrati najboljšo. To smo upoštevali pri številnih dejavnikih, vključno z varnostjo, zasebnostjo, hitrostjo in še več. Sync.com je naša najboljša izbira zaradi svojega pristopa k varnosti, zasebnosti in zaradi velike ponudbe.

pCloud ne zaostaja, vendar zasebnosti ni zavezan toliko kot Sync.com, zato morate za zasebno šifriranje doplačati. MEGA je odlična za zasebnost, vendar se ne more povsem ujemati z vrednostjo pCloud in njegovimi lastnostmi. Ima pa zelo enostavno uporabo. Tresorit je trdnjava za varnost in zasebnost, vendar je zaradi tega draga.

Naš zadnji izbor je OneDrive, ki se ne ujema z varnostjo ali zasebnostjo drugih, vendar ima močne funkcije sodelovanja, skupaj z enostavno enostavnostjo uporabe.

Ta članek je pregled najboljših ponudnikov, zato, ko menite, da ste našli storitev, ki deluje za vas, priporočamo, da se posvetujete z njenim pregledom, če želite izvedeti več. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me