Pregled Sophosovega doma – posodobljeno 2020

Pregled Sophosa doma

Sophos Home se zdi dober posel, manjkajo pa mu nekatere bolj napredne funkcije, ki smo jih pričakovali pri testiranju toliko konkurentov. Kljub temu je cena prava, zato jo je morda vredno preveriti, kot boste videli v tem pregledu Sophos Home.


sophos-drsnik-1

sophos-drsnik-2

sophos-drsnik-3

sophos-drsnik-4

Prejšnja

Naslednji

Sophos Home je protivirusna rešitev za tiste, ki potrebujejo upravljanje več računalnikov. Ima vgrajeno programsko opremo za spremljanje in spletno filtriranje ter osnovno skeniranje za zelo dostopno ceno. Vendar pa primanjkuje številnih luksuznih funkcij, ki jih lahko najdete v našem najboljšem oknu protivirusne programske opreme.

V tem pregledu Sophos Home se potopimo globoko v Sophos in odkrijemo, kje uspe in kje ne. Opisali bomo ponujene funkcije, ga zagnali s praktičnim testiranjem in raziskali rezultate varnostnega laboratorija. Ko bomo preizkusili vse vidike, vam bomo izrekli svojo sodbo.

Če potrebujete protivirusni program, ki omogoča gledanje in nadzor njegove programske opreme na več napravah hkrati, je Sophos Home Premium dobro vreden cene nizke cene. Poleg tega je z brezplačnim 30-dnevnim preizkusom vredno preveriti sami.

Moči & Slabosti

Alternativa za Sophos Home

Lastnosti

Sophos Home je zelo vsestranski program, vendar je to v nekaterih primerih lahko dobra stvar. Sophosov dizajn in sestavni deli so usmerjeni na dva glavna trga: majhne organizacije in družine. Zaradi tega je nabor funkcij omejen, vendar trden. Za uporabnike, ki lahko izkoristijo te možnosti, je Sophos vrhunska izbira.

Največja lastnost, ki jo ponuja Sophos, je upravljanje na daljavo. Vsaka nastavitev namizne aplikacije je pravzaprav povezava do njihovega spletnega mesta za upravljanje, kjer lahko na enem mestu upravljate več naprav. To je idealno za primere v laboratorijskih omrežjih, kjer boste morda morali spremljati vsak računalnik hkrati.

sophos-naprave

To je odlična lastnost celo za posameznika, ki ima le nekaj naprav. Namesto, da bi morali nenehno pomni skenirati telefon, namizje in prenosnik, lahko vse nastavite z ene nadzorne plošče. Prav tako lahko pregledate vse rezultate, ne da bi morali fizično dostopati do te naprave.

Čeprav mnogi programi, kot je AVG (glejte naš pregled AVG), omogočajo uporabo več naprav, nimajo rešitve za upravljanje na enem mestu. Sophos je v tem pogledu edinstven.

Poleg funkcij upravljanja ponuja Sophos tudi nekaj ugodnosti življenja. To vključuje zaščito spletnih kamer, ki je občasna, a zelo iskana podrobnost pri protivirusni zaščiti.

sophos-spletna kamera

Del zaščite temelji na “oceni ugleda.” To pomeni, da bodo drugi računalniki, ki poganjajo Sophos, ugotovili, ali je program škodljiv ali varen, in nato prijavili Sophosu. Nato vas bo opozoril, če začnete prenesti to programsko opremo, in vas vprašal, ali želite nadaljevati.

Obstaja več funkcij, ki jih sodobni uporabnik pričakuje od protivirusnega programa, na primer upravitelj gesel ali navidezno zasebno omrežje. Sophos Home je v tem pogledu za razliko od nekaterih konkurentov omejen. Oglejte si naš pregled v Aviri za primer orodja, ki je šlo v popolni nasprotni smeri s funkcijami.

Vendar je to posledica skupin, na katere cilja Sophos. Kot rešitev za poslovno upravljanje se od uporabnikov ne pričakuje, da se bodo prijavili v namizno aplikacijo in shred datoteke. Ta program je namenjen upravljavcem, da na daljavo pregledajo računalnik in spremenijo nastavitve, da bodo zaposleni varni.

Tudi pri teh informacijah je še vedno nenavadno, da temu protivirusnemu programu manjka vgrajeni požarni zid. Zdi se, da je to logična funkcija za daljinsko vodeno poslovno in družinsko rešitev, ki zagotavlja največjo varnost. Orodje, ki vključuje to funkcijo, si oglejte naš pregled Kaspersky Anti-Virus.

Sophos bi imel tudi večjo vrednost kot potrošniški izdelek z nekaj več funkcijami. Nekatera zaščita pred krajo identitete bi bila v skladu z bančno zaščito in bi jo postavila pred paket.

Starševski nadzor

Druga značilnost Sophos Home je njegov starševski (ali poslovni) nadzor. Te lastniku računa omogočajo, da v spletu blokira karkoli, od neprimerne vsebine do spletnih mest, povezanih s športom. Ta blokirana mesta se nato prijavijo na spletno nadzorno ploščo.

sophos-blocksite

Nastavitve spletnega filtriranja so logične in preproste, vendar smo ugotovili, da ne deluje dobro v vsakem brskalniku. Firefox in Internet Explorer sta dobro delovala, vendar je Google Chrome skoraj vsak starševski blok prestal brez težav.

Poleg tega filtrirana spletna mesta niso bila vedno tisto, kar smo pričakovali. Filter za nakupovanje na primer ni blokiral Amazona ali eBayja, ampak je blokiral Etsy.

sophos-starševski blok

Ta funkcija ni zelo pogosta, vendar je družina ali vodja ekipe odličen vznemirjenje pri nameščanju protivirusnega programa na več različnih naprav. Za še en del programske opreme, ki ponuja te kontrole, preberite naš pregled o McAfee Total Protection.

Pregled lastnosti Sophosa

Domači logotip Sophoshome.sophos.com

Začne se od 500 $ mesečno na vse načrte

Lastnosti

Upravitelj gesel

File drobilnik

Podpora za več operacijskih sistemov

Starševski nadzor

Čiščenje diska

VPN

Profili

Zaščita

Ransomware zaščita

Zaščita spletnih kamer

Spremljanje v realnem času

Zaščiten brskalnik

Prenos zaščite

Zaščita pred lažnim predstavljanjem

Požarni zid

Operacijski sistem

Windows

macOS

Linux

Android

iOS

Uporabnost

Namizni vmesnik namizja

Mobilna aplikacija

Razširitev brskalnika

Podpora

Center pomoči

Forum

Klepet v živo

Telefon

E-naslov

24/7 Podpora

Video vadnica

Razno

Brezplačni načrt

Cenitev

V brezplačnem nivoju protivirusnega virusa ni običajno, da ima omejitev naprave. Vendar je za Sophos Home to smiselno. Vsako napravo upravljamo z ene nadzorne plošče, zato je upravljanje več naprav naenkrat velik prednost. S cenovno ugodnimi stroški Sophos Home Premium je najbolj smiselno, da se plačate za plačljivo različico.

Kot orodje za daljinsko upravljanje in zaščito za podjetja in družine je Sophos Home Premium veliko. Nekateri tekmeci, kot je Avast, vas bodo na višji stopnji pripeljali veliko več (oglejte si naš pregled Avast Pro in preverite, ali je vreden denarja).

Sophos Home Free manjka tudi večine funkcij, ki so na voljo s stopnjo Home Premium. Zaščita pred zlonamerno programsko opremo – na primer PUA ali potencialno nezaželenimi aplikacijami – je omejena na plačljivo različico. Ta zaščita pred zlonamerno programsko opremo je potrebna za trden protivirusni program.

Bistvo je, da Sophos Home Free primanjkuje preveč funkcij, da bi jih bilo vredno. Če potrebujete zaščito na poceni, je izbira z našega najboljšega seznama brezplačnih protivirusnih programov boljša ideja. Če pa potrebujete starševski nadzor ali sposobnost daljinskega upravljanja pregledov, je Sophos Home Premium zelo dostopen in ima tisto, kar potrebujete.

Uporabniku prijaznost

Čeprav namizna aplikacija Sophos Home v resnici ni namenjena kakršnemu koli dejanskemu upravljanju, namestitev in upravljanje Sophosa sploh ni problem. Enostavnost nastavitev je lahko prijetna za vzdrževanje, v primeru resne okužbe z zlonamerno programsko opremo pa katastrofalna.

Namestitev Sophos Home je bila prepir. Računov ni bilo potrebno, povezave za prenos Sophos Home Premium in Free pa so bile vidne na njegovi spletni strani. Vendar je aplikacija vztrajala pri izvajanju skeniranja takoj po namestitvi, ne da bi zavrnila skeniranje, razen če bi ga preklicala, ko se je že začela..

sophos-scan

To ni veliko vprašanje, vendar je bilo nekoliko moteče. Raje si bomo sami izbrali, kdaj naj izvajamo optično branje.

Ko je Sophos Home nameščen, takoj spoznate, da je namizna aplikacija skoraj popolnoma nesmiselna. Vsaka točka v meniju, razen pomoči, je pravzaprav povezava do te nastavitve na spletnem mestu. 

Kot smo že omenili, je zato, ker Sophos pričakuje, da bodo te programe nadzirali na daljavo. Vendar pa kot končni uporabnik deluje zmede in počasi. Sophos bi moral imeti možnost povezati spletni vmesnik s svojimi namiznimi aplikacijami v realnem času.

sofos-armaturna plošča

Glede na to je vmesnik na spletni strani zelo intuitiven in preprost za krmarjenje. Glavna stran stanja za vsako napravo vključuje pregled trenutne stopnje protivirusne zaščite in najnovejših dejavnosti, ki jih je Sophos pobral na napravi.

To lahko vključuje začete preglede, razveljavitve, starševska opozorila in celo poskus dostopa do blokiranih mest. To je odličen vir informacij, če nimate dostopa do zadevnega računalnika.

sofos-opozorilo

Tudi nobena od nastavitev ni preveč zapletena. Večina so stikala, ki jih je mogoče vklopiti in izklopiti, brez dodatnih možnosti. Tudi napredne nastavitve pod nekaterimi možnostmi so bile le nekaj več stikal.

sophos-nastavitve

Vsaka nastavitev je majhna, vendar se ne podrobno opisujejo. Kot primer smo na našem testnem računalniku presenečeno ugotovili, da tipkovnica oddaja naključne črke in številke namesto tistega, kar smo vnesli. 

Vendar smo odkrili, da je to del zaščite keyloggerjev pod “varnim spletnim bančništvom.” Nastavitev sploh ne razlaga, kako vas ščiti pred keyloggerji, zato je bilo težko ugotoviti, ali ga Sophos sploh povzroča.

Možnosti optičnega branja

Sophos resnično skriva domač preprost odnos, ki ustreza vsem, s svojimi možnostmi optičnega branja. Obstaja samo »skeniranje«, ki skenira nekatere dele vašega računalnika, najverjetneje dele, ki bi jih drugi protivirusni programi zakrili pri »hitrem skeniranju«.

Obstaja tudi skrita možnost skeniranja posameznega diska, ki pa v dokumentaciji programa sploh ni zajeta. Z desnim klikom posamezne mape boste imeli možnost skeniranja s programom Sophos Home. Nima smisla, da je ta funkcija skrita v kontekstnem meniju.

Na srečo možnost enotnega skeniranja ne traja dolgo in ni preveč težka v računalniku. Skeniranje je naš preskusni računalnik samo povečalo od 10-odstotne uporabe CPU-ja na 35 do 40 odstotkov. To je bilo opazno, sploh pa neuporabno.

Prav tako je trajalo le nekaj minut, kar je sprejemljiva hitrost za hitro pregledovanje, poleg tega pa je zapisal piškotke poleg vseh zlonamerne programske opreme, ki jo je našel.

Zaščita

Sophos Home ima komaj kakšno strogo preizkušnjo. Sami smo ga vodili po korakih in na naših lastnih testih je šlo dokaj dobro, dokler smo uporabljali pravi brskalnik za testiranje. Vendar so laboratorijski testi pravi zlati standard, zato je tako zastarelo. .

Najnovejši test, ki smo ga lahko zasledili, je poročilo AV-testa iz decembra 2017. Če gre za zasluge Sophos Home, je zlahka opravil vsak test. Blokiral je 100 odstotkov razširjene zlonamerne programske opreme in sploh ni imel lažnih pozitivnih rezultatov. 

Poleg tega je bilo nalaganje pogosto uporabljenih aplikacij s programom Sophos bistveno hitrejše od povprečja v panogi. Medtem ko so najpogostejši programi za zaščito pred zlonamerno programsko opremo pri prenosu aplikacij preskusni računalnik upočasnili za 14 odstotkov, ga je Sophos upočasnil za en odstotek. Kar zadeva kopiranje datotek, je bila njegova osemodstotna upočasnitev enaka povprečju industrije.

Vendar Sophos na preizkusu zaščite AV-primerjalnikov novembra 2016 ni bil tako dober. Čeprav je blokiral 96,2 odstotka groženj, je dejansko opravil v spodnji tretjini testiranih protivirusnih programov. Zaostal je za priljubljenimi juggernavti, kot je Bitdefender (preberite naš pregled o Bitdefenderju).

Sophos je v glavnem zaostal po svoji stopnji kompromisa. Čeprav so bili njeni lažni rezultati sprejemljivo nizki, je postal žrtev veliko večjega števila zlonamernih programov kot večina drugih testiranih programov hkrati. V primerjavi z F-Secure je še posebej bledo (oglejte si naš pregled F-Secure).

MRG Certificiranje

V nastavitvah Sophos Home lahko vidite, da se dotika svoje bančne zaščite kot “potrjena s strani MRG Effitas.” To je med protivirusnimi programi precej veliko; približno tretjina programov ne potrdi tega certificiranja, in to je podvig, ki se ga je vredno hvaliti.

sophos-spletno bančništvo

Žal smo po stiku s Sophosom ugotovili, da v resnici niso certificirani s certifikatom spletnega bančništva MRG Effitas. Namesto tega je MRG Effitas februarja 2018 ocenil storitev Sophos Intercept X. Sophos Home uporablja to storitev, zato pozitiven rezultat te ocene zaščite končnih točk kaže na dobre stvari za antivirus. 

Ko smo Sophosa vprašali o certifikaciji, so nam odgovorili, da ga bodo odstranili s svojega spletnega mesta, saj ta »ni najbolj posodobljen«. Vendar pa po naših raziskavah v nobenem trenutku ni bilo certificiranja, zato smo veseli, da bodo posodobili svoje spletno mesto, da bi odstranili to zagotovilo.

Če smo pošteni, je Sophos v oceni MRG Effitas blokiral skoraj 100 odstotkov zlonamerne programske opreme in imel zelo malo lažnih pozitivnih rezultatov, vendar so v tej kategoriji prevladali močni konkurenti, kot je Trend Micro (preberite naš Trend Micro Antivirus + pregled). To je impresiven rezultat, vendar ne ravno bančno potrdilo.

Hands-on testiranje

Naše praktično testiranje je šlo za Sophos Home nekoliko bolje. Za začetek smo ga predstavili po programu za testiranje standardov za preprečevanje zlonamerne programske opreme (AMTSO). Edini test, ki mu ni uspel, je bil phishing test, kar je smiselno, ker ne nudi zaščite pred lažjem (naučite se, kaj je lažno predstavljanje in zakaj potrebujete zaščito pred njim).

Zanimivo je, da vseh zlonamernih programov ni blokiral na enak način. Sophos delno deluje na “oceni ugleda”, kar pomeni, da bo v datoteki ali URL-ju z nižjo oceno ugleda prikazano opozorilo, ki uporabniku priporoča, da ga ne prenese. 

Čeprav je bila večina datotek takoj blokirana, jih je nekaj preprosto priporočilo, da ne nadaljujemo, zaradi nizke ocene ugleda.

Sophos smo vodili tudi s testi WICAR-ovega spletnega izkoriščanja. Ti preizkusi so zasnovani za izvajanje nekaj običajnih spletnih podvigov v vašem brskalniku in preverjanje, ali je vaša zaščita pred zlonamerno programsko opremo dovolj močna, da jih blokira.

Rezultati tukaj so v celoti odvisni od tega, kateri brskalnik smo uporabili. V Google Chromu je Sophos blokiral samo dva od 13 zlonamernih URL-jev. V Internet Explorerju je blokiral 10. Kljub temu je običajno, da ne blokirate vsakega spletnega izkoriščanja. Primer protivirusnega programa, ki je opravil vseh 13, si oglejte naš pregled ESET NOD32.

Čeprav je imel Sophos Home solidne rezultate v laboratorijskih testih, v katerih je sodeloval, so le malo prestari, da bi bili zaupanja vredni. Naši praktični testi so bili sicer solidni, kar je kazalo, da je Sophos dokaj zanesljiva zaščita. Če iščete protivirusni program, ki vas bo zaščitil pred največ zlonamerne programske opreme, si oglejte naš pregled najbolj varnega protivirusnega programa..

Podpora

Razlika med plačanimi in brezplačnimi uporabniki je izjemna, ko gre za storitve za stranke Sophos Home. Čeprav imajo brezplačni uporabniki dostop le do vnaprej napisane baze znanja, lahko plačljivi uporabniki uživajo v e-poštnih storitvah in storitvah klepeta v živo. Vendar pa tudi te storitve niso 24/7.

sofos-podpora

Kot uporabnik Sophos Home Free boste imeli dostop le do baze znanja. To težavo sestavlja dejstvo, da članki sploh ne zajemajo veliko uporabniške izkušnje. Namesto tega se večinoma osredotočajo na namestitev in konfiguracijo, odgovarjajo pa na zelo malo vprašanj o programu, kako deluje in katere funkcije ponuja.

Ko ste plačani član, boste od 8. do 20. ure dobili dostop do podpore za e-poštne liste in podporo za klepet v živo. EST Čeprav služba za stranke ni 24/7, je bila pri odgovorih na naša vprašanja razmeroma hitra in natančna. Vozovnico smo poslali zunaj delovnega časa, da bi preverili, koliko časa je trajalo odziv. Vstopnica poslana ob 21:00. so se odzvali naslednji dan opoldne opoldne.

Sophos poleg tradicionalnih podpornih kanalov aktivno vzdržuje tudi Twitter račun. To brezplačno uporabnikom pomeni malo bremena. Vendar ne podpira kraljev, kot je Panda Security (preberite naš pregled Panda Security).

Razsodba

Sophos Home je res takšen antivirus, ki ga bodisi potrebujete bodisi ga nimate. Če imate en sam računalnik za zaščito in nimate potrebe po njegovi oddaljeni funkciji upravljanja, obstaja nešteto drugih protivirusnih programov z močnejšim naborom funkcij, ki vam nudijo možnost, da za vedno varno izbrišete datoteko ali upravljate vsa gesla naenkrat..

Če pa potrebujete funkcijo, ki vam omogoča upravljanje številnih naprav, je Sophos Home eden redkih protivirusnih programov, ki so na voljo potrošnikom. Z zelo nizko cenovno ceno v primerjavi s svojimi konkurenti je odlična izbira, če lahko izkoristite te vidike programske opreme.

Kar zadeva čisto varnost, zaščite Sophos Home primanjkuje v primerjavi s konkurenti, kot je Webroot (za več informacij preberite naš pregled Webroot SecureAnywhere). Zaskrbljujoč je podatek, da se ni udeležil nobenega nedavnega laboratorijskega testa, in njegova izbira, da zahteva bančno potrdilo MRG Effitas, ko ga dejansko nima, je zelo zaskrbljujoča.

Njegova podpora strankam pušča veliko želenega tudi za potrošniški izdelek, ki ga bomo uporabljali vsak dan in ne le v delovnem času. To še posebej velja, če ste brezplačni uporabnik, saj ste skoraj v celoti prepuščeni podpori v družabnih medijih.

Kaj menite o Sophos Home? Je rešitev za vaše protivirusne potrebe? Sporočite nam v komentarjih. Kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me