Pregled antivirusnih sistemov F-Secure – posodobljeno 2020

Pregled antivirusov F-Secure

F-Secure je odlična protivirusna rešitev, ki bi na trgu lahko ujela nevihto, če ne bi bilo svojih visokih cen in pomanjkanja privlačnih funkcij. Če pa imate denar, da gorijo in skrbijo bolj za varnost kot zvončki, si oglejte naš pregled F-Secure Antivirus.


Diaprojekcija-1

Diaprojekcija-2

Diaprojekcija-3

Diaprojekcija-4

Prejšnja

Naslednji

F-Secure ponuja nekatere najmočnejše in dobro preizkušene izdelke za zaščito računalnikov. Z znižanjem cen ali povečanjem funkcij bi lahko protivirusna zaščita F-Secure bila trden kandidat za prvo mesto na trgu. Vendar pa, kot kaže, ne bo dosegel prvega mesta, kot lahko preberete v tem celotnem antivirusnem pregledu F-Secure.

Ko gre za zaščito naprave, F-Secure Anti-Virus nudi osnovno zaščito pred virusi za Windows 7 in novejše. Medtem, F-Secure Safe in F-Secure Total, naprednejše možnosti protivirusnih izdelkov, bodo vse namizne Windows ali macOS sistem brez zlonamerne programske opreme. Na voljo sta tudi aplikacija za Android in iOS, ki zagotavljata varnost katere koli mobilne naprave. 

Pomanjkanje funkcij je največji izpad F-Secureja in glavna stvar, ki ga ohranja na vrhu našega najboljšega protivirusnega programa. Tudi F-Secure Safe, ki svoji antivirusni zaščiti doda dostojno bančno zaščito in popoln starševski nadzor, še zdaleč ni dobro zaokrožen varnostni paket, kot je Norton Security. 

Če vam to pomanjkanje zvonov ne predstavlja težave, vam F-Secure ponuja brezplačno 30-dnevno preskusno obdobje. Tako boste dobili popolno izkušnjo F-Secure, da jo lahko preizkusite sami. Vendar preberite ta celoten pregled protivirusnega sistema F-Secure, če želite izvedeti več o tem, kaj lahko ponudi.

Moči & Slabosti

Nadomestni za antivirus F-Secure

Lastnosti

F-Secure Anti-Virus je v primerjavi z drugimi protivirusnimi rešitvami zelo lahek. Vsa napredna protivirusna zaščita prihaja z dražjimi izdelki F-Secure Safe in Total. Čeprav je s temi dodatnimi funkcijami daleč od programske opreme, kot je Kaspersky Anti-Virus.

Namizni uporabniški vmesnik ima majhno zbirko uporabnih orodij, ki so lahko dostopna. To vključuje dostop do karantene, seznam blokiranih spletnih mest in možnost izklopa antivirusa. Večina od njih zahteva skrbniške pravice, tako da drugi uporabniki ne morejo pomotoma odstraniti obstoječih varnostnih sistemov.

Drugo orodje, ki je na voljo v uporabniškem vmesniku namizja, je možnost pošiljanja vzorcev zlonamerne programske opreme v sistem F-Secure. Orodje odpre spletno stran, kamor lahko priložite datoteko ali vnesete URL. Neodkrite zlonamerne programske opreme ali lažno pozitivne posnetke lahko pošljete na ta način, za datoteke, večje od 30 MB, pa so na voljo druge možnosti. 

Vzorec-oddaj

F-Secure Anti-Virus vas bo zaščitil pred večino vrst zlonamerne programske opreme, čeprav boste želeli zaščititi pred uporabo programske opreme ali kakršno koli obliko varnosti brskalnika, zato boste morali dobiti dražje izdelke Safe ali Total.. 

Uporaba protivirusnega programa za zaščito naprave pred odkupno programsko opremo ni nova, vendar je zaščita pred tovrstnim napadom veliko lažja kot obnovitev podatkov, ko se pojavi. Preberite naš članek, če želite izvedeti več o tem, kaj odkupna programska oprema počne z vašim računalnikom.

F-Secure zaščita brskanja

Funkcija razširitve brskalnika je skorajda univerzalna v vsej protivirusni programski opremi in F-Secure pri tem ni izjema. Ta funkcija “zaščite med brskanjem” z izdelki Safe in Total je preprosta rešitev, s katero boste zaščiteni, ne da bi vam to ovirali. 

Tudi če ne namestite razširitve brskalnika, vsi izdelki F-Secure še vedno ponujajo njegovo osnovno funkcijo “zaščita pred virusi”, ki preprečuje nenamerno nalaganje zlonamerne programske opreme. 

Brez razširitve brskalnika ste še vedno ranljivi za naprednejše grožnje, kot so phishing napadi, in ne boste prejeli simbola, ki označuje, ali je spletno mesto varno, preden ga vnesete.

Varno spletno mesto

Ker razširitev brskalnika dodaja to varnost, vam za spletno zaščito ne bo treba uporabljati namenskega brskalnika. Podobne funkcije najdete tudi pri nekaterih drugih protivirusnih izdelkih, kot lahko preberete v našem pregledu Avast Pro.

Moj F-Secure

Tako F-Secure Safe kot Total vključujeta dostop do funkcije My F-Secure. Na voljo je mesto za nadzor katere koli naprave v vašem računu prek razdelkov »iskalec« in »družinska pravila«. Tako lahko blokirate določeno vsebino ali upravljate otrokovo napravo.

My-F-Secure

Z My F-Secure so v razdelku »finder« na voljo štiri možnosti orodij, ki pa so na voljo samo za mobilne naprave. Prvo orodje je lokator, ki vam pove lokacijo mobilne naprave. Če ni dovolj dobre povezave, da bi našli napravo, lahko prikaže zadnjo znano lokacijo.

Naslednja dva orodja sta “alarm” in “zaklepanje”. Alarm preprosto predvaja glasen hrup – nastavljen na največjo glasnost – tudi če je glasnost tehnično izključena. Zaklepanje telefona od tod ne prepreči odklepanja, vendar deluje hitro. Končno obstaja orodje za brisanje vseh podatkov iz mobilnega sistema. Ta je privzeto vklopljena.

Zaščiteno-naprava

V razdelku »Družinska pravila« My F-Secure sta dva ločena časovna omejevalnika in filter za vsebino. Omejitev »pred spanjem« lahko nastavite tako, da aplikacijam dovoljuje delo le v določenih urah. Časovno omejitev lahko nastavite na kateri koli 15-minutni interval in določite ločene čase med tedni in vikendi. Časovno omejitev lahko uporabite tudi za zaustavitev uporabe naprave več kot določeno količino časa.  

Vse aplikacije štejejo v enake časovne omejitve. Tako bo na primer dvourna omejitev uporabe deljena med katero koli aplikacijo, ki je niste postavili kot izjemo. Obstajajo možnosti, da aplikacijo nastavite tako, da ne upošteva časovne omejitve, vendar to omogoča uporabo aplikacije zunaj omejitev “pred spanjem”.

Filtri za vsebino blokirajo samo spletne brskalnike pri iskanju določene vsebine, večino stvari pa lahko filtrirate tako, da se prikažejo v iskalniku. Nekatere kategorije filtrov, na primer “nezakoniti prenosi” in “moteče”, niso jasne v tem, kar blokirajo. Ti filtri delujejo v brskalniku, vendar brez preverjanja vse vsebine v napravi lahko številne aplikacije še vedno prikazujejo prepovedano gradivo.

Filter vsebine

Skupne funkcije F-Secure

F-Secure Total, najdražja možnost izdelka, zdaj vključuje F-Secure Key. To je dokaj lahek upravitelj gesel, ki je enostaven za uporabo in ima dobro varnost. Za skrbnika gesel v paketu z antivirusom je to dobra rešitev.

Vendar je F-Secure Key daleč od enega najboljših upravljavcev gesel tam. Manjka dvofaktorskih možnosti za preverjanje pristnosti in nima nobenih edinstvenih funkcij, vendar bo vaša gesla varovala s sodobnim šifriranjem in lokalno shranjenimi gesli. Več o tem si lahko preberete v našem pregledu F-Secure Key.

Drug del programske opreme, ki je priložen temu načrtu, je F-Secure Freedome VPN. To vas bo zaščitilo na spletu, čeprav ni ExpressVPN. Glavna težava pri F-Secure VPN je njegovo število strežnikov in lokacij: na 27 strežnikih je na voljo le 18 držav, kar je daleč od enega najboljših VPN-jev.

Pregled funkcij F-Secure

Logotip F-Secure Antiviruswww.f-secure.com

Začne se od 300 dolarjev mesečno Vsi načrti

Lastnosti

Upravitelj gesel

File drobilnik

Podpora za več operacijskih sistemov

Starševski nadzor

Čiščenje diska

VPN

Profili

Zaščita

Ransomware zaščita

Zaščita spletnih kamer

Spremljanje v realnem času

Zaščiten brskalnik

Prenos zaščite

Zaščita pred lažnim predstavljanjem

Požarni zid

Operacijski sistem

Windows

macOS

Linux

Android

iOS

Uporabnost

Namizni vmesnik namizja

Mobilna aplikacija

Razširitev brskalnika

Podpora

Center pomoči

Forum

Klepet v živo

Telefon

E-naslov

24/7 Podpora

Video vadnica

Razno

Brezplačni načrt

Cenitev

Struktura cen družbe F-Secure je zapletena. Manjka mu nizka cena osnovne protivirusne programske opreme, cenejša alternativa je IObit Malware Fighter. Vendar pa manjka tudi funkcij, ki bi jih pričakovali od bolj posodobljene programske opreme, kot je na primer Malwarebytes Antivirus. Visokokakovostna zaščita, ki jo ponuja F-Secure, je edini del, kjer lahko premaga svoje konkurente.

Osnovni paket Anti-Virus je slaba vrednost, saj vsebuje samo zaščito pred zlonamerno programsko opremo. Brez dostopa do kakršnih koli drugih funkcij – tudi do razširitve brskalnika ali zaščite pred odkrivanjem programske opreme – vas to ne bo zaščitilo pred osnovno grožnjo. Možnost Anti-Virus je omejena tudi na tri naprave in ne more zaščititi sistemov macOS, iOS ali Android. 

Ko gre za F-Secure Safe, se vrednost začne nekoliko povečevati. To je podobno kot drugi antivirusi in deluje dovolj dobro, da bi bilo vredno razmisliti. Menimo, da močna zaščita in starševski nadzor v tem načrtu nadomeščata pomanjkanje drugih funkcij, čeprav bi bil upravitelj gesel v tej cenovni ceni lep..

F-Secure Internet Security je podoben izdelku Safe. Razlike so le v tem, da je samo Windows in ga je mogoče kupiti samo za tri računalnike. Ker to ni več na voljo novim uporabnikom, njegova spletna stran svetuje, da namesto tega dobite F-Secure Safe.

Kot možnost, ki je bližja popolnemu varnostnemu paketu, F-Secure Total sicer omogoča dostop do več oblik varnosti, vendar je tudi bistveno dražji. Vendar je to ceno, ki je podobna dražjim načrtom protivirusnega antivirusnega sistema, težko priporočiti, še posebej če upoštevamo, da VPN ni zvezden.

Izdelki Safe in Total omogočajo dodajanje več naprav. Vsaka dodatna licenca vas bo stala približno 10 USD na leto. To se hitro doda pri zaščiti gospodinjstva, medtem ko bi neomejen konkurenčni načrt, kot je tisti, ki ga ponuja AVG AntiVirus, zagotovil zaščito za številne naprave.

Izberi-naprave

F-Secure ne nudi nobene brezplačne protivirusne zaščite, čeprav večina brezplačnih alternativ premaga načrt F-Secure Anti-Virus v razpoložljivih funkcijah. Vendar pa obstaja 30-dnevno preskusno obdobje in 30-dnevno obdobje vračila.

Uporabniku prijaznost

Spletno mesto F-Secure se odpre z možnostmi programske opreme za podjetja in za dom. Če izberete razdelek »za dom«, se pripeljete na stran izdelka z zavihki na vrhu. Na zavihku »izdelek« se ustvari spustni meni z vsemi razpoložljivimi protivirusnimi izdelki in dodatki, vključno z upravljalnikom gesel.

Izpadi izdelkov

Naslednje strani za F-Secure Safe in Total so brezplačne preizkusne tipke. To vas bo spodbudilo, da ustvarite račun in vas nato odpre na mojo stran F-Secure. Tu vas vodi skozi namestitev za vas ali družinskega člana. Čeprav je bila namestitev hitra, so bila potrebna dva ponovna zagona.

F-Secure Anti-Virus ima tudi brezplačno preskusno različico. Za začetek prenosa programske opreme ne potrebujete računa, temveč samo e-poštni naslov. Ta postopek je drugačen, ker z osnovnim izdelkom ne prejmete računa My F-Secure.  

Pri uporabi namiznega uporabniškega vmesnika F-Secure je večina možnosti na voljo prek vrste zavihkov ob strani. Iz tega okna je vse enostavno zagnati in eno samo ločeno okno vsebuje vse nastavitve, ki jih lahko spremenite.

Funkcije F-Secure so funkcije, tako da je enostavno in enostavno krmariti po posameznih oddelkih. Obstajajo tudi povezave, s katerimi vas lahko preusmerite na strani za podporo ali obnovite naročnino. 

Obnovi-naročnino

Možnosti optičnega branja

Nekatere izbire optičnega branja F-Secure so omejujoče. Načrtovani pregledi so omejeni na samo eno ponavljajoče se skeniranje in ne vključujejo možnosti popolnega skeniranja. Na voljo so ročni pregledi v redu, vendar bi tukaj raje več kot dve možnosti. En antivirus, ki ima odlične možnosti skeniranja, je ESET NOD32.

F-Secure ima način skeniranja posameznih datotek in map, vendar tega ne morete storiti v uporabniškem vmesniku namizja. To lahko storite tako, da z desno miškino tipko kliknete datoteko v raziskovalec datotek in izberete “iskanje za viruse.” To je treba vključiti v glavni uporabniški vmesnik, po možnosti s funkcionalnostjo za redno skeniranje določene mape.

Primarna vrsta skeniranja, ki ga izvaja protivirusni sistem F-Secure, je tisto, čemur pravimo »iskanje virusov«. Ta hitro poišče vse datoteke, ki bi lahko bile škodljive. Na prvi preizkušnji je to trajalo nekaj več kot pet minut in skeniral 9.240 izdelkov. Po tem je skeniranje trajalo nekaj več kot minuto, saj je program vedel, katere datoteke je treba preveriti.

Pregled virusov

Zaženete lahko tudi celoten pregled. Po štirih urah in 20 minutah je prebrskal 1.621.251 predmetov. Ta pregled je pregledal vse vrste datotek za morebitne grožnje, vendar smo morali ročno odstraniti vse stisnjene datoteke.

Pri skeniranju je F-Secure uporabil vse razpoložljive vire CPU-ja. Če so poskušali zagnati druge programe, je približno 20 odstotkov uporabe CPU-ja ostalo namenjenih skeniranju. Ugotovili smo, da je iskanje z virusi še vedno potekalo z razumno hitrostjo pri drugih aktivnih programih, zato ne bi smeli imeti težav s skeniranjem, da bi vaš računalnik preveč upočasnil.

CPU-uporaba

Zaščita

Kot antivirus mora F-Secure vaš računalnik varovati pred kakršnimi koli grožnjami. Da bi to preizkusili, smo uporabili kombinacijo praktičnih orodij in laboratorijskih rezultatov zaupanja vrednih preizkuševalcev, da smo ugotovili, kako dobro vas lahko antivirus ščiti pred zlonamerno programsko opremo v resničnem svetu.

AV-test daje F-Secure najvišje rezultate v treh laboratorijih, ki jih uporabljamo. Vse tri kategorije – zaščita, zmogljivost in uporabnost – so dobile najvišjo oceno šestih ocen. Če si F-Secure neprestano prisluži visoke ocene in doseže popolno zaščito več kot šest let, ste prepričani, da lahko vašo napravo ohranja varno.

AV-primerjalci so dosegli nekoliko šibkejši rezultat, F-Secure pa si je v resničnem nastopu prislužil le eno zvezdo od treh. Čeprav je bila zaščita pred zlonamerno programsko opremo vredna ocene z dvema zvezdicama, je imel F-Secure 25 lažno pozitivnih rezultatov. To bi lahko postalo težava za nekatere uporabnike in programi, kot je Avira, imajo veliko manj lažnih pozitivnih rezultatov, ne da bi se odrekli varnosti. 

Končni laboratorij, ki ga uporabljamo, je MRG Effitas, kjer je F-Secure dobil prehod na stopnji dve, pri čemer je izgubil svojo stopnjo ena ocena iz začetka leta 2019. To je zato, ker pred napadom ni prepoznal nekaj kosov zlonamerne programske opreme.

Hands-on testiranje

Izvajamo praktične teste z orodji Wicar in AMTSO (Organizacija standardov za testiranje proti zlonamerni programski opremi). Ti testi vključujejo datoteke in spletne strani, ki delujejo kot zlonamerna programska oprema, vendar ne vsebujejo škodljive vsebine. Primer tega je preskusna datoteka EICAR (Evropski inštitut za računalniško protivirusno raziskovanje). Ker gre za spletna orodja, smo v teh testih uporabili F-Secure Safe.

Blokirano spletno mesto

F-Secure Safe je blokiral vseh 13 testnih strani, ki so na voljo na Wicarju, tudi ko je bila razširitev brskalnika onemogočena. Ti testi zagotavljajo dobro zaokroženo zaščito protivirusne zaščite, kar kaže, da lahko ščiti pred različnimi podvigi in slogi napada.

AMTSO omogoča boljši pregled zaščite pri prenosu. F-Secure lahko blokira različne grožnje, kot so potencialno neželene prenosi in celo lažno predstavljanje. Edini test, ki ga ni uspel, je bil pri prenosu stisnjenih datotek.

Od 10 stisnjenih datotek, ki so na voljo za prenos, se je ustavilo tri. Ostalih sedem smo morali ročno pregledati, da smo jih lahko F-Secure prepoznali kot zlonamerno programsko opremo. Tudi ko je F-Secure našel te stisnjene datoteke, nas je samo opozoril, da jih moramo ročno izbrisati. 

Na splošno F-Secure trenutno ne nudi zaščite, ki bi jo dobili od najboljših protivirusnih virusov, zato je za pregled ostalih programov vredno prebrati najboljšo programsko opremo za zaščito svojih naprav. Vendar ima F-Secure še vedno močno zgodovino in dobre trenutne rezultate, zato povprečen uporabnik ne bi smel videti težav s tem, kar ponuja.

Podpora

F-Secure se za podporo močno zanaša na svojo bazo znanja in forume. Na srečo oba dobro delujeta, zato to ni veliko vprašanje. Omejitve njegove storitve za stranke so pomanjkanje 24-urne podpore in možnosti e-pošte.

F-Secure-Antivirus-Database

Baza znanja bo verjetno prvo mesto pri iskanju pomoči. Tu boste našli veliko priročnikov in rešitev za pogoste težave. Nekateri članki so opremljeni s kratkimi videoposnetki, ki vam omogočajo, da jih lažje spremljate.

Če tukaj članki ne morejo rešiti vaše težave, so na voljo tudi forumi. Vsak izdelek ima svojo stran in na vrhu pripne “skupne težave”. Skupnost lahko večino vprašanj reši v enem dnevu, vendar lahko zahtevnejša vprašanja trajajo dlje.

Forumi F-Secure-Antivirus

Včasih boste morda želeli govoriti z osebo in F-Secure ponuja možnosti za telefonski klic ali klepet v živo. Obe sta na voljo čez dan, na voljo pa sta tudi telefonski liniji za različne jezike. Ni jasno, kdaj je odprt njegov klepet v živo, vendar se zdi, da ni 24/7, kar bi bilo v veliko pomoč podpori F-Secureja.

Kljub trdni zbirki znanja in forumu, F-Secure nima možnosti za klepetanje v živo ali e-poštno sporočilo 24/7, zato ne more vedno pomagati pri težjih težavah. Za številne uporabnike to morda ni težava, toda drugi, ki jih to skrbi, si morajo ogledati naš pregled Trend Micro Antivirus + za dobro podprt izdelek.

Razsodba

Za lahek in preprost protivirusni program je F-Secure odličen način za varovanje naprav. Močna zaščitna in vrhunska podporna naprava pomeni, da ne boste imeli težav pri zaščiti sistema pred široko paleto groženj.

Glavna pomanjkljivost F-Secure je pomanjkanje funkcij. Vendar je to odlična možnost, če iščete osnovni protivirusni program in vam ni treba ročno zagnati občasnega celotnega skeniranja. Če lahko uporabite močni starševski nadzor s svojimi dražjimi možnostmi izdelkov, je to morda protivirusni program za vas.

Čeprav ni naš najljubši protivirusni program, je eden boljših izdelkov na voljo. Če želite pogledati še nekaj pregledov, preden se odločite, lahko naši drugi protivirusni članki ponujajo nekaj odličnih možnosti.

Kaj menite o protivirusu F-Secure? Sporočite nam vaše misli v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me