Norton varnostni pregled – posodobljeno 2020

Norton varnostni pregled

Norton Security je morda največje ime v protivirusni in zaščitni programski opremi, čeprav mora iz nekega razloga namestiti nadležno orodno vrstico in razširitev brskalnika. Oglejte si naš celotni pregled varnosti Norton, če želite vedeti več o njegovih prednostih in slabostih.


Diaprojekcija_1

Diaprojekcija_2

Diaprojekcija_3

Diaprojekcija_4

Diaprojekcija_5

Prejšnja

Naslednji

V primerjavi s številnimi programskimi podjetji je Norton LifeLock (prej del Symanteca) že dlje časa. Z rebrandingom podjetja Norton Security, katerega glavni izdelek je v letu 2019, na Norton 360, smo se odločili, da pogledamo, kaj se je spremenilo. Preberite celoten pregled Norton Security in si oglejte, kako se drži proti sodobnim protivirusnim programom.

Na splošno Norton deluje bolj kot varnostni paket kot protivirusni. Obstaja veliko funkcij, ki jih ne bi pričakovali, vključno z VPN in sistemi za preprečevanje kraje identitete. Ključno pa je, da ima še vedno odlično zaščito pred zlonamerno programsko opremo, zato jo lahko priporočamo kot dobro protivirusno možnost. 

Če želite brezplačen protivirusni program, bi bilo bolje, da si ogledate naš pregled AVG AntiVirus. To je zato, ker Norton nima več brezplačne možnosti, namesto da bi pritisnil Norton 360 Standard s 60-dnevno politiko vračanja, da bi ga ljudje lahko preizkusili z manj tveganja. 

Norton nadomešča pomanjkanje brezplačne različice s tem, da je trden protivirusni protikandidat, sploh pa se omenja v našem najboljšem protivirusnem priročniku. Zgrešil je tretje mesto za funkcije, saj ga je premagala izjemna konkurenca, vključno z antivirusom Kaspersky, o čemer lahko več informacij najdete v našem pregledu Kaspersky Anti-Virus..

Moči & Slabosti

Alternativa za Norton Security

Lastnosti

Norton ponuja skoraj vse funkcije in možnosti, ki bi jih želeli od antivirusa. Vendar pa se nekateri meniji zapletejo. Če želite spremeniti nastavitev, boste morali iti skozi več zavihkov in oken. Če ste pripravljeni obiskati obroče, jih lahko najdete, vendar je večino funkcij mogoče prilagoditi ali izklopiti.

Manjkalo je nekaj funkcij, na primer Norton ni imel gumba za hiter dostop do svoje karantene. To ponavadi najdete na seznamu, ki je dostopen z glavne strani protivirusnega programa, kot to počnete z malwarebytes Antivirus.

Obstaja namensko okno z nastavitvami, s katerim lahko dostopate do večine nastavitev za različne funkcije. To vključuje seznam hitrih kontrol, ki vam omogočajo, da začasno izključite varnostne funkcije, kot je Nortonov požarni zid. 

Norton-Security-Settings

Ta požarni zid omogoča izbiro omrežij in programov z večjim dostopom, pa tudi, ali naj blokira določene vrste prometa. Požarni zid privzeto zagotavlja odlične zaščite po celotni plošči, razen pri vrstah prometa, kjer varnost pogosto ni potrebna.

Nastavitve požarnega zida

Norton Manager Password

Norton prihaja tudi z upraviteljem gesla. Ko ga prvič odprete, boste morali dodati geslo, ki ga boste morali uporabiti vsakič, ko vnesete skrbnik gesel. Na voljo so tudi nastavitve, s katerimi lahko posamezna gesla vsakič zahtevajo. To ni najboljši upravljalnik gesel, vendar je to koristno za varovanje nekaterih osebnih podatkov.

Norton Password Manager ima štiri razdelke. Prvi je tam, kjer hrani običajne prijave, ostali trije pa so za naslove, bančne kartice in opombe, ki jih želite zavarovati. Lahko jim daste tudi oznake, tako da je lažje razvrščati ali iskati po številnih vnosih. 

Password_Manager

Obstaja tudi generator gesel, s pomočjo katerega lahko nastavite močno geslo za vsak svoj račun. To deluje podobno kot lastni generator gesel Cloudwards.net, kjer lahko nastavite število znakov in po potrebi izklopite simbole, številke ali črke.. 

Norton ponuja varnostno kopiranje v oblaku in v spletni shrambi lahko dobite med 2 GB in 75 GB, odvisno od stopnje, ki ste jo kupili. Norton uporablja več podatkovnih centrov in šifrira vse, da vaši podatki ostanejo varni, ko so v varnostni kopiji v oblaku.

Ustvarite lahko več “varnostnih kopij”, ki označujejo vrste in lokacije shranjenih datotek. Nadzor nad pogostostjo shranjevanja vsake varnostne kopije v oblak vam omogoča redno varnostno kopiranje pomembnih datotek, ne da bi računalnik ves čas varnostno kopiral.

Password_Manager

Čeprav gre za lep dodatek protivirusnega programa, so na voljo boljše možnosti za shranjevanje v oblaku. Omejena količina podatkov v cenejših paketih pomeni, da lahko hitro pritisnete na pokrov in morda ne boste mogli zaščititi vseh datotek, ki jih želite.   

Norton Safe Web

Norton ponuja programsko opremo za razširitev brskalnika, ki bo hkrati z njenimi protivirusnimi izdelki. Na izbiro je nekaj možnosti, od katerih ima vsaka različne funkcije. Poleg razširitev, ki vam omogočajo integracijo z izdelki, kot je Norton Family, za popoln starševski nadzor, obstajata dve razširitvi brskalnika za spletno varnost.

Safe_Web

Imenovana “Nortonov varen splet” in “Nortonovo varno iskanje”, ju lahko enostavno zamenjamo. Norton bi se lahko preprosto združil oboje, in če imata oba na voljo, se zdi, da je ljudem namenjeno, da namestijo napačno.

“Varni splet” vam nudi popolno zaščito brskalnika, saj pozorno spremljate, kaj počnete v spletu in ustavljate morebitne grožnje. Za protivirusno zaščito v brskalniku je to zelo učinkovito. Norton ne dovoli dokončanja sumljivih prenosov in phishing strani povzročijo prikaz opozorilne strani. Tako boste v spletu varni, ko se bo uporabljal skupaj z Nortonovim namiznim protivirusom.

Po drugi strani pa se zdi, da razširitev “varnega iskanja” ni potrebna. Omogoča vam enako zaščito razširitve “varnega spleta”, vendar s pomanjkanjem spremembe privzetega iskalnika. 

Poleg tega se nobena razširitev ne sklicuje na drugega, zato se je med njima enostavno zmešati. Menimo, da bi bila boljša izbira samo ena razširitev z možnostjo menjave iskalnika. 

Norton 360 Funkcije

Norton 360 ponuja dodatne funkcije za zaščito vaših podatkov pred različnimi grožnjami. To vključuje dodaten rezervni prostor v oblaku, varnost pametnih telefonov in zaščito spletnih kamer. Norton pomaga tudi zaščititi pred goljufijo identitete v obliki temnega sistema za nadzor spleta.

Ta nadzor temnega spleta je videti, ali je kateri koli od vaših podatkov na temnem spletu. To je osnovna oblika varnosti, toda polno predstavljeni LifeLock je priložen nekaterim različicam Nortona 360. Na voljo smo z najboljšo zaščito pred krajo identitete, da boste varni v spletu.

Norton 360 Deluxe vključuje tudi starševski nadzor prek družine Norton. Imetnik računa lahko nadzoruje, kaj lahko počne vsaka naprava in kako dolgo je lahko vsaka naprava aktivna. Podrobnosti so prikazane v družini Norton Family, na primer, koliko časa je bilo porabljenega na družbenih medijih, vendar ne omogoča dostopa do računov uporabnikov.. 

Parental_Controls

Norton 360 Deluxe vključuje tudi opozorila po e-pošti, tako da ko otrok dostopa do spletnega mesta, ki ga je starševski nadzor blokiral, lahko vidite, do katerega spletnega mesta je naprava poskušala dostopati. Uporabnik lahko pošlje tudi sporočilo, da zahteva dostop, ko obišče blokirano mesto. 

Tudi če imate Norton 360 Deluxe, še vedno ni možnosti za uporabo starševskega nadzora na Macu. To pomeni, da lahko prek osebnega sistema starševskega nadzora Norton nadzorujete in omejujete samo osebne računalnike in mobilne naprave, zato morate razmisliti, ali so to bistvene lastnosti za vas. 

Poleg tega je Nortonov varni VPN vključen v osnovni paket Norton 360 Standard, vendar imajo dražji načrti lahko več sočasnih uporabnikov.

To je relativno dober vsestranski VPN z nekaterimi omejitvami. Ta VPN programska oprema je hitra in enostavna za uporabo, vendar je to ceno cenejših možnosti in nekaj varnostnih pomislekov. Če želite izvedeti več, preberite naš pregled Norton Secure VPN ali razčlenitev najboljših VPN-jev, ki so na voljo.

Norton Varnostne funkcije Pregled

Norton varnostni logotipus.norton.com

Začne od 167 dolarjev mesečno Vsi načrti

Lastnosti

Upravitelj gesel

File drobilnik

Podpora za več operacijskih sistemov

Starševski nadzor

Čiščenje diska

VPN

Profili

Zaščita

Ransomware zaščita

Zaščita spletnih kamer

Spremljanje v realnem času

Zaščiten brskalnik

Prenos zaščite

Zaščita pred lažnim predstavljanjem

Požarni zid

Operacijski sistem

Windows

macOS

Linux

Android

iOS

Uporabnost

Namizni vmesnik namizja

Mobilna aplikacija

Razširitev brskalnika

Podpora

Center pomoči

Forum

Klepet v živo

Telefon

E-naslov

24/7 Podpora

Video vadnica

Razno

Brezplačni načrt

Cenitev

Norton ima cenovno ugodno ceno protivirusne programske opreme, čeprav se stroški vsakega paketa ob prenovi strmo povečajo, zaradi česar je to ena izmed dražjih možnosti na trgu. Struktura cen na strani izdelkov daje razčlenitev funkcij, pridobljenih na vsaki ravni. Obstaja tudi vodnik za to, kakšen ekvivalent je bil v starem sistemu. 

Legacy_guide

Norton AntiVirus Plus je nekoliko cenejši od druge podobne programske opreme, kot je Trend Micro Antivirus. Toda zaščita pred zlonamerno programsko opremo samo za en računalnik, ki ima stroge meje funkcij, kot je varnostno kopiranje v oblaku, pomeni, da lahko to možnost premaga nekaj najboljših brezplačnih protivirusnih programov na trgu.

Če pogledamo bolj napredne možnosti Norton 360, se zdi, da je Norton 360 Deluxe najboljša vrednost za večino ljudi. Z dodatnimi napravami lahko zaščitite večino računalnikov in telefonov vaše družine. To pomeni, da lahko uporabite dodatek starševskega nadzora, da izberete, kaj lahko počne vsaka naprava.

Norton 360 Deluxe prav tako poveča zmogljivost shranjevanja v oblaku na 50 GB, kar je bistveno bolj uporabno od 10 GB, ki ga ponuja Norton 360 Standard. Malo antivirusov ponuja shranjevanje v oblaku, če pa je to prednostna naloga, si oglejte nekatere naše članke za shranjevanje v oblaku za bolj robustne rešitve, če ne izberete Nortona.

Dražji konec vključuje zaščito LifeLock. Norton 360 je poleg zaščite pred krajo identitete dovolj prepričan v svojo zaščito, da bi zagotovil 25.000 dolarjev povračila ukradenih sredstev, do odštetja do 1.000.000 USD, če bi postali žrtev kraje identitete.

Če se odločite, da Norton ni tisto, kar želite, vsi Nortonovi načrti vključujejo 60-dnevno garancijo vračila denarja. Čeprav to nadomešča brez brezplačne preizkušnje, bo pomanjkanje brezplačne različice težava za nekatere. Tisti, ki želijo brezplačno alternativo, bodo morda raje programsko opremo, kot je Avast Pro.

Uporabniku prijaznost

Na vrhu Nortonove domače strani je spustni meni z vsemi razpoložljivimi izdelki. Ob prijavi na enega od načrtov dobite možnost za prenos namestitvenega programa. To nam naredi skoraj vse, da namestimo Norton, in nas je samo nehal zahtevati, da odstranimo protivirusno programsko opremo, ki je bila še v računalniku. To je zato, ker lahko različni antivirusi medsebojno motijo.

Prva stvar, ki je prikazana po prenosu, je okno “moj Norton”. To omogoča dober dostop za nastavitev shranjevanja v oblaku, upravitelja gesel in možnosti optičnega branja. Lahko ga nastavite tudi tako, da pri zagonu prikaže klasični zaganjalnik. To okno omogoča bolj dostopne nastavitve in funkcije, kot je čiščenje diska.

Nortonovi izdelki imajo na površini čist in enostaven uporabniški vmesnik. To je super za redno pregledovanje ali izvajanje prednastavljenih varnostnih kopij. Ko pa pogledate skozi menije z nastavitvami, stvari nehajo biti tako jasne. 

Norton ima sezname nastavitev, ki jih je na prvi pogled težko razumeti. Nekatere nastavitve so pod naslovom z različnimi stikali, da vklopite ali izklopite funkcije, druge nastavitve pa imajo stran »konfiguriraj«, ki odpre ločeno okno z možnostmi. To lahko povzroči zamašen zaslon, če ne veste, kje najti določeno nastavitev.

Možnosti optičnega branja

Norton ponuja tri vrste skeniranja. Na zaslonu, kjer lahko izberete, katero skeniranje naj zaženete, so na voljo druge možnosti, ki so lahko koristne. Na primer, “Norton vpogled” pregleduje vaše datoteke in se odloči, kako verjetno bodo vsebovali zlonamerno programsko opremo. To vam lahko pokaže, katere programe Norton ocenjuje kot visoko tvegane. 

Scan_Options

Prvo je “hitro skeniranje”, kar Norton privzeto pri iskanju zlonamerne programske opreme. To je trajalo le sedem minut in skeniralo 10.337 elementov, poleg tega pa je lahko našel grožnje na lokacijah, ki jih zlonamerna programska oprema pogosto skriva, ne da bi računalnik upočasnil.

Naslednja možnost je »popolno skeniranje«. To je trajalo skoraj pet ur in skenirano 2.923.832 predmetov; Zdi se, da Norton preverja vse datoteke v računalniku. To pomeni, da bi z izvajanjem skeniranja morali najti vse grožnje, ki se skrivajo.

Končna možnost skeniranja je »pregled po meri«. Z izbiro določenih map ali datotek, na katerih želite zagnati skeniranje, lahko preverite sumljive programe. Vendar datotek ne morete povleči in spustiti, zato morate iti skozi brskalnik datotek in izbrati, v kaj se bodo skenirali. 

Pregled po meri

Optično branje po meri je hiter način rednega preverjanja majhne izbire map. Vendar pa traja nekaj časa, da ga nastavite, zato je enkratno skeniranje bolje kot hitro.

Ko se skeniranje izvaja, je pod vrstico napredka možnost, da računalnik izklopite, ko je pregled končan. Na voljo imate tudi možnost za spanje ali prezimovanje računalnika, kar je lepo imeti.

Zaščita

Norton ima morda velik nabor funkcij in spodoben zaslon, vendar je pomembno, da lahko Norton antivirus zaščiti vaš računalnik. Za testiranje protivirusne varnosti uporabljamo kombinacijo laboratorijskih testov in praktičnih praktičnih testiranj.

AV-test je ugotovil, da je Norten novembra in decembra 2019 blokiral vse grožnje brez lažnih pozitivnih rezultatov. Ker je potreboval manj procesne moči od povprečne, je AV-test Nortonu dodal 6/6 za zaščito, delovanje in uporabnost. 

Naslednja je bila AV-primerjava. Realni testi od julija do oktobra 2019 so prinesli rezultat s tremi zvezdicami za Nortona, čeprav so ga drugi programi, vključno z Aviro, presegli zaradi Nortonove višje lažne pozitivne stopnje.

Nazadnje smo preverili MRG Effitas, ki je Norton zadnjič preizkusil leta 2018. Ta test je ugotovil, da nobena zlonamerna programska oprema ne more preseči Nortonove zaščite. Norton je tako prejel prvo stopnjo, najboljšo oceno MRG Effitas.

Na splošno laboratorijski testi kažejo, da Norton lahko zanesljivo zaščiti naprave pred najnovejšimi grožnjami, zato se ne bi smeli ukvarjati z varnostjo, ki jo nudi ta protivirus. Datoteke za praktično testiranje, ki smo jih uporabljali, so tudi potrdile moč Nortonove zaščite pred zlonamerno programsko opremo.

Hands-on testiranje

Najprej smo preverili spletno mesto WICAR, ki vsebuje 13 povezav do strani, ki jih mora protivirusna programska oprema blokirati kot zlonamerna programska oprema. Norton je zaznal vseh 13 in jih blokiral, preden so zaščite Google Chroma ustavile dostop do strani. To pri antivirusu ni običajno, zato priča o varnosti, ki jo nudi Norton.

Blokirano_stran

Drugo orodje, ki ga uporabljamo, je spletno mesto AMTSO. Ta ima šest testov, ki prenašajo ponarejene datoteke zlonamerne programske opreme, na primer datoteko EICAR (Evropski inštitut za raziskave računalniških protivirusnih programov). Norton je blokiral vseh pet nestisnjenih datotek. Test, ki je prenesel 10 stisnjenih datotek, je uspešno prenesel le tri datoteke, kar je bolje kot večina protivirusov.

Po teh testih je Norton uspešen pri zaščiti računalnikov. Če ste zaskrbljeni, ker bo protivirusni zaščitnik vaše naprave pred vsakim možnim napadom, lahko naš pregled Bitdefender Antivirus nudi dobro alternativo.

Kljub odličnim rezultatom zaščite se zdi, da Norton bistveno upočasni skeniranje, če se izvaja preveč drugih procesov. Vztrajno je poskušal zadržati približno 20 odstotkov naše procesorske moči, čeprav bo uporabil vse, kar je na voljo, če računalnik dela v prostem teku. To je vredno razmisliti, ali so vaše naprave stare ali običajno počasne.

Obljuba o zaščiti pred virusi

Norton nenehno dosega najvišje ocene na vseh testih in ponuja “obljubo proti virusu”. To je garancija za vračilo denarja, če se računalnik okuži z zlonamerno programsko opremo, ki je Norton ne more odstraniti.

Če želite vrniti denar, morate zagnati popolno pregledovanje sistema in uporabiti Nortonovo “radirko” za odstranitev morebitne zlonamerne programske opreme. Če to ne bo uspelo, vam priporočamo, da se pogovorite s skupino za podporo, ki vas bo vodila skozi odpravljanje težave. Če strokovnjaki ne bodo mogli popraviti vaše naprave, boste dobili vračilo za naročnino Norton.

Nortonova protivirusna zaščita je dovolj dobra, da verjetno ne boste potrebovali vračila, vendar podjetja tega podjetja pogosto ne ponujajo, če izdelek ne deluje. To ni primerna zamenjava za zanesljivo zaščito, vendar je na izdelku, ki že varuje vašo napravo, lepo.

Podpora

Norton ima najrazličnejše možnosti podpore. Obstajajo forum, velika baza znanja, 24-urni klepet v živo in e-poštni sistem, če drugi podporni kanali ne morejo ponuditi rešitev za vaše težave.

Baza znanja zajema številne pogoste težave, ki se lahko pojavijo. Obstajajo navodila po korakih za večino vprašanj in seznam pogostih nadaljnjih vprašanj. Pod stranjo za podporo je iskalna vrstica, vendar ni mogoče najti jasnega odgovora za določeno težavo.

Nekatera vprašanja o zbirki znanja imajo majhne video vadnice. Te se počasi in težko osredotočajo, vendar zagotavljajo veliko informacij in lahko pomagajo pri zapletenih težavah, ki se lahko pojavijo. 

Odgovor_With_Video

Norton ima tudi forumno stran, ki ima nekaj aktivnosti. Večina dni ima nekaj težav, ki jih skupnost običajno reši v enem dnevu. 

Glavna težava pa je v zasnovi foruma. Navigacija po forumu je težavna in videti je zastarela. Če bi Norton forum razjasnil in mu dal modernejšo zasnovo, bi to lahko bil velik vir za reševanje težav.

Če podpora iz baze znanja ali forumov ni dovolj, Norton deluje 24-urni klepet v živo in tudi e-poštno sporočilo o podpori. To vam bo lahko pomagalo, da vas bodo skozi večino težav vodili dokaj hitro, elektronska podpora pa vam lahko pomaga pri težjih izzivih.

Majhna težava Nortonove podpore je pomanjkanje telefonske linije. To bi lahko predstavljalo težave ljudem, ki raje govorijo po telefonu, ne prek klepeta. Čeprav to ni bistveni del podpornega sistema, bi bilo lepo imeti možnost.

Razsodba

Na splošno je Norton dobra možnost, če iščete popoln varnostni paket za zaščito majhnega števila naprav. Težko niso najboljši od razpoložljivih izdelkov, vendar se dobro bori in bo prava programska oprema za nekatere ljudi.

Drugi razdelki, kot je Nortonova podpora, so daleč nad konkurenco, kot lahko preberete v našem pregledu IObit Malware Fighter. Vendar to ni dovolj za dosego zlatega standarda, ki ga postavlja Bitdefender.

Največja težava pri mnogih Nortonovih izdelkih je vprašanje jasnosti. Iskanje prikritih možnosti je lahko težko, saj se včasih skrivajo za več okni nepovezanih funkcij. To sledi do funkcij, kot je razširitev brskalnika, kjer razlike med različnimi izbirami niso jasne.

Norton sploh ne ve, do katerih funkcij imate dostop, celo predlaga, da smo imeli starševski nadzor, ko smo še vedno v osnovnem Nortonu AntiVirus Plus. Poleg njih morajo biti oznake, ki prikazujejo, kateri paket bi jih morali odkleniti.

Če zaradi tega, kar smo tukaj napisali, mislite, da je Norton pravi izdelek za vas, potem je morda vredno preveriti s 60-dnevno garancijo vračila denarja. Če pa želite oceniti nekatere druge razpoložljive možnosti, si oglejte naše protivirusne članke.

Kaj menite o Norton Security? Sporočite nam vaše misli v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me